Waar eten we in Groningen in 2016?

In 2015 werd Groningen overspoeld door foodtruckfestivals en opende het ene na het andere nieuwe restaurant. Wat staat ons in 2016 op culinair gebied te wachten? De Smaak van Stad blikt alvast vooruit.

Januari

Foodhallen van het Noorden, 29-31 januari
Terwijl dertig kilometer verderop in Assen druk plannen worden gemaakt voor een overdekte foodmarkt, moet Groningen het nog steeds zonder doen. Maat het laatste weekend van januari kunnen Stadjers wel alvast even proeven aan zo’n markt: dan wordt de voormalige drukhal van Dagblad van het Noorden omgetoverd tot foodhal.

Februari

De Culinaire Verleiding, 27-28 februari
Vorig jaar juni streek foodtruckfestival De Culinaire Verleiding neer op het Cibogaterrein. In februari is het nog wat te koud voor een festival buiten, dus vindt de wintereditie plaats in Martiniplaza. De opzet blijft grotendeels hetzelfde, met foodtrucks, een streekmarkt en live muziek. Ook zijn er dit keer workshops en wijn- en whiskeyproeverijen.

Opening kattencafé Op z’n kop
Het eerste Groningse kattencafé – het tweede in Nederland – opent ergens in februari zijn deuren in de Oude Ebbingestraat. De eerste vijf vaste gasten zijn al bekend, dat zijn de katten die in het pand hun intrek nemen.

Maart

Whiskyfestival Noord-Nederland, 18-20 maart
In de Der Aakerk vindt de elfde editie van het Whiskyfestival plaats. Naast de gebruikelijke proeverijen is er ook een whiskydiner en kun je een driedaagse opleiding tot whiskykenner volgen.

April

Bierfestival, 8-9 april
De zesde editie van het Bierfestival in de Martinikerk wordt voorafgegaan door het grootste bierdiner ter wereld. Als alles goed gaat schuiven 600 mensen aan voor een zevengangendiner met bijpassende bieren. Tijdens het festival zelf zijn er proeverijen, masterclasses en een bier- en spijswedstrijd.

Mei

MultiCulinair Food Festival, 14-16 mei
De wintereditie van het MultiCulinair Food Festival moest geannuleerd worden, maar in mei strijkt het evenement net als voorgaande jaren weer neer op het Bernoulliplein. Je kunt er gerechten uit de hele wereld proeven terwijl je naar live muziek luistert.

September

Proeven in Groningen, 4-6 september
Restaurants uit Groningen tonen tijdens Proeven in Groningen hun kunnen. De negende editie is net als altijd weer op het plein van het Harmoniegebouw.

En verder in 2016:

  • De opening van een tweede kattencafé, Poeslief. Waar het komt en wanneer het opent is nog niet bekend.
  • Proeflokaal Mout opent ergens in 2016 zijn deuren aan het Zuiderdiep. Initiatiefneemster Susan Huitenga gaat er Nederlandse speciaalbieren schenken.