Brouwerij met proeflokaal De Prael opent eind dit jaar aan Boterdiep

De Prael, de nieuwste brouwerij in Groningen, opent naar alle verwachting eind november zijn deuren aan het Boterdiep. Bezoekers mogen er dan een biertje komen drinken in het proeflokaal, maar ze ze kunnen er ook terecht voor lunch, borrel en diner. ,,Vanuit het horecagedeelte kunnen ze dan zo de brouwerij in kijken”, vertelt Jorn Broesder van WerkPro.

WerkPro, dat mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt werkervaring laat opdoen, gaat de Groningse vestiging van De Prael uitbaten. De sociale brouwerij is van oorsprong Amsterdams, maar opende eerder dit jaar ook al een vestiging in Den Haag.

Met de opening van De Prael, in het pand waar eerst sportschool Hercules zat, gaat een langgekoesterde wens van WerkPro om ook aan de voorkant van het Boterdiep zichtbaar te zijn in vervulling. Het naastgelegen Simplon Jongerenhotel en Eetcafe 73-2 aan de achterkant van dat complex waren al van WerkPro. Het eetcafé verdwijnt straks, omdat het horecagedeelte naar De Prael verplaatst wordt. ,,Het wordt een totaalconcept met hotel en horeca erbij”, aldus Broesder. ,,En er komt vanuit het proeflokaal een openslaande pui naar het binnenplein.”

Momenteel wordt er druk verbouwd in het pand. ,,Het interieur en de bar worden bij WerkPro zelf gemaakt, daar zijn ze nu al druk mee bezig.” De Prael is voor WerkPro een aantrekkelijke onderneming, vertelt Broesder, omdat er veel verschillende soorten functies bij komen kijken. ,,Het brouwen natuurlijk, maar ook horeca en facilitair werk.”

Het doel is om mensen ,,waar dat kan” een regulier arbeidscontract aan te bieden. Een aantal deelnemers van WerkPro die nu bij Eetcafé 73-2 werken gaan mee naar het nieuwe proeflokaal.