Afgevaardigden van de deelnemende snackbars bakten hun eierballen ter plekke bij brouwerij Martinus.

Cafetaria Koning en Kwalitaria Jolie winnaars van Grote Groninger Eierbaltest

Waar eet je de beste eierbal van de stad? Bij cafetaria Koning aan de Bedumerweg, oordeelde de vakjury van de Grote Groninger Eierbaltest zondagmiddag bij brouwerij Martinus. Het publiek had een andere favoriet: Kwalitaria Jolie aan de Beren.

Aan de wedstrijd van De Smaak van Stad en HanzeMag deden verder Restaria Zuid en De Paardeschuur mee en eierbalproducent Van Genieten, die onder meer levert aan snackbar Hoek op de hoek van Grote Markt en Oosterstraat. De vijf werden geselecteerd op basis van hun score in twee eerdere tests van HanzeMag.

In de vakjury zat namens De Smaak van Stad hoofdredacteur Saskia Jonker en namens HanzeMag redacteur Teo Lazarov. Verder waren eierbalexpert Richard Postma, snack-innovator Jornt Weersing en Angela Prins van het Eierbalgenootschap als professionele proevers aanwezig. Ze beoordeelden de snacks op onder meer het crunch-gehalte van de paneerlaag, de smaak en textuur van de ragout en die van het gekookte ei.

Met vier stemmen kwam Koning bij de jury als winnaar uit de strijd. Het was de smaak van de ragout die de doorslag gaf: daarmee gooide de cafetaria hoge ogen. De snackbakker reageerde een tikje beduusd op de winst: ,,Fantastisch, ik ben helemaal overdonderd.” Het ruim tachtig man sterke publiek gaf de voorkeur aan Kwalitaria Jolie. Beide snackbars gingen met een ingelijste oorkonde en bloemen naar huis.

Foto: Teo Lazarov