Foto: Werkman

Corona of niet: deze nieuwe horecazaken openen in juni

Nog twee dagen, dan mag de horeca weer gasten ontvangen. Dat wordt lastig kiezen, want welk eetcafé of restaurant ga je als eerste bezoeken? Om het je extra lastig te maken, zijn er ook nog eens meerdere nieuwe zaken die hun deuren voor het eerst openen.

Takehouse André Dokter is sinds donderdag al open in het pand aan de Ubbo Emmiusstraat waar tot voor kort Toet zat. Hier kun je terecht om spareribs en saté af te halen, en overdag kun je er ook ijs krijgen. Het takehouse is tijdelijk en zit twee maanden op deze locatie.

Eten en werken

Een stuk permanenter van aard is Werkman, een horecazaak over drie verdiepingen pal naast Café Hooghoudt. De hippe, kleurig ingerichte zaak – vernoemd naar de Groningse kunstenaar H.N. Werkman – heeft een pui die helemaal van glas is, dus je hebt er een prachtig uitzicht over de Grote Markt.

Werkman serveert lunch, diner en borrel, en verder kun je er overdag werken en ’s avonds dansen. Voor het dinermenu – met gerechten als zeebaars, zalmfilet, entrecote en burgers – wordt veel gebruik gemaakt van een houtskooloven. Goede reden om er al snel te kijken: gasten krijgen komende maandag, dinsdag en woensdag 50 procent korting op het eten in ruil voor feedback.

Streetfood

Voor streetfood en cocktails moet je vanaf maandag bij Mr. Smith’s Loft zijn in de Poelestraat. De weelderig ingerichte zaak zit in het pand waar vroeger &ZO huisde en heeft een junglethema met veel planten, rotan loungemeubels en knusse hoekjes. Later op de avond zorgt een dj voor bijpassende tunes.

Later in juni – de precieze datum is nog niet bekendgemaakt – gaat Semsom open, de tweede zaak van de eigenaars van Fatoush. In het pand in de Oude Boteringestraat waar voorheen Chocworld zat, kun je straks Libanees streetfood krijgen.

Lunch

Voor wie graag buiten de deur luncht zijn er ook nieuwe opties. Zo gaat half juni Broodje Bewust eindelijk open in de Oosterstraat. De broodjeszaak werd maanden geleden al aangekondigd, maar verbouwingsperikelen en daarna corona zorgden voor uitstel.

En voor Arabische broodjes en ander lekkers kun je vanaf juni terecht bij El Maida in de Folkingestraat, de nieuwe lunchzaak van de eigenaar van Le Souk en Mechoui. De opening was eigenlijk half maart gepland, net toen alles dicht moest vanwege de coronacrisis.