Hoe organiseer je een diner bovenin de Martinitoren?

Het kan bijna niemand in Stad ontgaan zijn: Marketing Groningen wil de Martinitoren een ‘restyling‘ geven en is bezig met een crowdfundingsactie om de benodigde 50.000 euro op te halen. Donateurs kunnen kiezen voor een beloning, van een bootcamp in de toren (15 euro of meer) tot een concert (minimaal 50 euro). Voor 75 euro kun je een van de 311 traptreden doneren.

Maar wat bij De Smaak van Stad-redactie natuurlijk het meest tot de verbeelding spreekt is het luxe driegangendiner bovenin de toren op 21 september, waar je voor 150 euro per persoon bij kunt zijn. Want hoe zou zoiets nou logistiek werken? Je kunt er moeilijk een keuken installeren. Zijn er marathonlopers ingehuurd om de borden zo snel mogelijk van beneden naar boven te brengen voor het eten koud wordt?

Runners

Dat laatste is niet zo heel ver van de waarheid verwijderd, vertelt Sascha Bouwknegt. Zij is de vrouw achter cateringbedrijf De Smaak van het Noorden, dat het diner verzorgt. ,,Er staat een mobiele keuken onderaan de toren en we hebben zes ‘runners’ die de ingrediënten naar boven brengen. Dat gaat in hele kleine boxjes, want de trap in de toren is natuurlijk heel smal. Halverwege is een tussenplateau waar het een en ander kan staan en helemaal bovenin komt een station waar de borden worden opgemaakt. Dat kunnen we natuurlijk niet al beneden doen, dan zou het niet goed komen.”

Het is een hele uitdaging om het diner te organiseren, beaamt Bouwknegt. ,,Maar ik vind dit soort gekke klussen juist altijd heel leuk. Negen van de tien keer is het succes afhankelijk van hoe goed je het plan uitwerkt. We willen tijdens het diner bijvoorbeeld fruits de mer van De Goede Vissers uit Lauwersoog serveren. Die worden gekoeld naar boven gebracht en pas daar maken we de schelpen open. En ik heb een apparaatje waarmee je rood vlees heel langzaam kunt verwarmen, dus dat kan ook bovenin de toren.”

5 stoelen

In de Martinitoren is ruimte voor slechts 12 eters. Met drie dagen te gaan tot het einde van de crowdfundingsactie zijn er nog 5 stoelen te vergeven. Het streefbedrag is inmiddels wel bijna gehaald: nog 90 euro te gaan op het moment van schrijven.