Nieuwe eetzaken in Groningen: authentiek Mexicaans, luxe salades en hippe drankjes

Groningen heeft er vanaf dinsdag weer een gezonde lunchplek bij: dan opent saladebar Rå zijn deuren. Daar stel je je eigen salade samen uit diverse slasoorten, groenten, koolhydraten en proteïnen plus dressing en toppings. Je betaalt 7,60 euro voor een kleine salade en 12 euro voor een grote en kunt die naar keuze meenemen of ter plekke opeten in het blinkend witte minimalistische interieur van Rå. Hoewel de Scandinavische naam anders doet vermoeden, zitten er twee Duitse studenten achter het concept. Die gaan met de saladebar hun studies marketing en international business aan de praktijk toetsen.

Taco’s en pambazos

Liever warm eten? Dan kun je sinds vorige week ook terecht voor authentiek Mexicaanse gerechten in de voormalige V&D, dat omgedoopt is tot popup-warenhuis De Grote Roltrap. Cateraar Sabor a México is op de begane grond neergestreken en serveert daar onder meer taco’s met varkensstoof of paddenstoelen, pambazos – dat is Mexicaans brood met chorizo en aardappel – maar ook hotwings en nacho’s.

Bij De Grote Roltrap kun je overigens meer tijdelijke eetzaakjes vinden: naast Sabor a México zit Freshline, dat prachtig opgemaakte salades verkoopt die eruit zien als taarten. Die zijn vooral bedoeld voor kantoorlunches of andere gelegenheden, maar je kunt er ook smoothies, havermout en fruitsalades kopen om mee te nemen. Arabische delicatessenzaak Mezze, binnenkort met een eigen winkel aan de Verlengde Hereweg, is nu al te vinden in De Grote Roltrap met een selectie producten, waaronder Libanese baklava en de macarons van het Groningse Smaakaron. Verder haal je in het gebouw droge worst bij slager Hofman, taartjes bij bakker Haafs en kun je dat alles opeten bij Wat ’n Boudel. Bij deze bar drink je Italiaanse wijn, hippe frisdranken en dito bier.

Drinken aan het water

Meer nieuwe drinkgelegenheden: Strandpaviljoen Paterswoldsemeer – we schreven er eerder deze week al iets over – en cocktailbar Bramble op de hoek van de Noorderstationsstraat en het plantsoen. En bij de oude graansilo aan de Griffeweg op de kop van de Oosterpoort kun je straks ook genieten van een drankje aan het water. De Maripaan Groep – eigenaar van 14 Jumbo-supermarkten in het Noorden – vestigt er zijn hoofdkantoor en op de begane grond moet een horecazaak met terras en aanlegsteiger komen, meldde OOGtv deze week.

Wie bij voorkeur thuis drinkt, kan straks terecht bij een nieuwe avondwinkel aan te komen aan de Vismarkt, op de plek waar eerst Tosti World zat. Stadjer, gaat ie naar het schijnt heten, maar meer informatie konden we nog niet vinden.