Unsplash / Pixabay

Ommelander Markt viert lustrum met bonenfestival

Het is nooit echt de ster van een maaltijd, maar in Groningen wordt desondanks – of juist daarom – toch een heel festival gewijd aan de nederige boon. Op zaterdag 14 mei viert de Ommelander Markt zijn vijfjarig bestaan met het evenement Boonappetit.

Het bonenfestival is een initiatief van de Youth Food Movement, de Natuur- en Milieufederatie en de gemeente. Die willen de boon extra onder de aandacht brengen, omdat 2016 door de Verenigde Naties is uitgeroepen tot het jaar van de peulvrucht. We kunnen beter meer bonen, erwten, linzen en andere peulvruchten eten en minder vlees en zuivel, stelt de VN, omdat peulvruchten het milieu minder belasten.

Tussen 10.00 en 16.00 uur zijn er op en rond het Harmonieplein, waar de Ommelander Markt plaatsvindt, lezingen van bonenexperts, workshops over hoe je zelf bonen kunt kweken, food films en activiteiten voor kinderen. Ook op het programma: een proeverij op de Ommelander Markt, live muziek van de Groningse band Krödde en een bonenspeurtocht in de Oude Kijk in ’t Jatstraat.

Het festival is gratis toegankelijk.