Skybar NOK gaat over twee weken open (en dit is je uitzicht)

Het heeft even geduurd, maar op 29 november is dan toch eindelijk de opening van het Forum. Helemaal bovenin: skybar annex restaurant NOK.

Veertien dagen voordat de deuren van NOK opengaan is het interieur nog heel erg een work in progress: de bouwvakkers zijn zelfs ’s avonds aan het werk. Maar zelfs te midden van stof en stellages is het grote verkooppunt van de horecazaak niet te missen: een fantastisch uitzicht over Groningen. Door het ene raam zie je de Martinikerk in al z’n glorie, door het andere de Nieuwe Markt met daarachter de Grote Markt, en zo kun je heel de stad van bovenaf bewonderen.

Daar moet je wel iets voor doen, want om bovenin het 45 meter hoge gebouw te komen moet je heel wat roltrappen nemen – of een lift die zo snel is dat je even je oren moet klaren.

Bij de Vermaat Groep, de uitbater van de skybar annex restaurant, rekenen ze erop dat mensen voor dat uitzicht wel bereid zijn om de lange tocht naar boven te aanvaarden. ,,We verwachten dat het als een lopend vuurtje door Groningen gaat. Maar ik vind het ook wel doodeng”, geeft general manager Niels Bus toe. ,,Je trekt een passant niet zo naar binnen. Het is echt een destination.”

Heel veel roltrappen op weg naar NOK.

Het restaurant bestaat uit verschillende gedeeltes die in elkaar overlopen, met de keuken en lobby als centraal blok. Bij de entree komt een lounge met bar, er is een ruimte voor evenementen, een restaurant en een private dining-ruimte. En dan is er nog het dakterras, met een uitzicht van 360 graden over de stad. Je komt er via een brede trap die ook gebruikt gaat worden als outdoor filmzaal.

Vermaat heeft zich laten inspireren door skybars in wereldsteden en wil dat NOK een  vergelijkbaar ,,werelds karakter” uitstraalt, zegt Bus. De menukaart wordt dus ook kosmopolitisch, met gerechten als Vietnamese pho, Peruaanse ceviche en pekingeend, maar ook tartaar van Groninger blaarkop.

Een andere internationale trend is het all day menu, waarbij je alles op de kaart op elk moment van de dag kunt bestellen. Je kunt voor een traditioneel meergangenmenu gaan, maar ook gezamenlijk een tafel vol kleine gerechten bestellen.

Er wordt nog druk gewerkt aan het interieur van NOK.

NOK is vanaf 29 november zeven dagen per week open voor lunch, borrel en diner. Er staan ook al diverse evenementen gepland, zoals een kerstdiner, nieuwjaarsfeest, vrijmibo’s en clubavonden.

Er komt overigens meer horeca in het Forum: het filmcafé bij de bioscoop op de vijfde verdieping en op de begane grond een vestiging van de Amsterdamse eetwinkelketen STACH, die zich richt op vers, gezond en snel.