Foto: Facebook Achterwerk

Tapas, lunch en een late night restaurant: dit zijn de nieuwe horecazaken in Groningen

Ook altijd op zoek naar nieuwe restaurants en andere eetzaakjes om uit te testen? Dan hoef je je de komende tijd niet te vervelen, want er gebeurt dit najaar weer van alles op culinair gebied in Groningen.

De eigenaren van Little Italy aan het Damsterdiep hebben het ene Zuid-Europese land voor het andere verruild en openen vrijdag de deuren van Bodega y Tapas, waar ze – je raadt het al – tapas serveren. De bodega werkt volgens de all you can eat-formule en schenkt daarnaast cocktails voor 5 euro per stuk.

Ook nieuw is Achterwerk in de Oosterstraat (foto bovenaan), dat sinds afgelopen zaterdag open is. Je moet er even naar zoeken, want het restaurant zit verborgen achterin nachtclub OOST – en voor wie niet meer zo in het nachtleven zit, OOST zit weer verborgen in het voormalige Willem-Lodewijkgymnasium. Chef-kok Fareeda van der Marel gooit de traditionele verdeling van de menukaart om: er staan voornamelijk veganistische gerechten op, maar ook nog een vlees- en visoptie voor de liefhebber. Bijzonder aan Achterwerk is verder dat het na middernacht verandert in een late night bar en restaurant en daarmee is het de eerste in zijn soort in Groningen.

De tweede vestiging van eetcafé De Stadstuin is ook net een paar dagen open. Het vrijkomende pand van restaurant De Markies werd omgetoverd tot De Stadstuin Noorderplantsoen. De twee eetcafés delen hun menukaart en ook het barokke zwart-roze interieur van de zaak aan de Hereweg werd doorgevoerd aan de Koninginnelaan.

Het is nog even een paar weken wachten tot je een bezoek kunt brengen aan Food Matterz, een lunchcafé annex delicatessenwinkel die in het voormalige pand van Zaal Leatherwear op de hoek van de Oude Ebbingestraat en de Spilsluizen komt. Ergens in november opent de zaak. Je kunt er dan terecht voor koffie, lunch of een borrel, terwijl je in het winkelgedeelte bier, wijn, kaas, charcuterie en andere hapjes kunt halen voor thuis.

En tot slot nog een nieuw restaurant in de Oosterstraat: fastfood-keten Happy Italy opent zijn deuren naar verwachting in november op nummer 56, in het pand naast de Jumbo. Het wordt de derde pasta-gigant in de binnenstad, na De Pastafabriek en Vapiano. Happy Italy heeft twaalf vestigingen in Nederland en daar komen er dit jaar nog eens vier bij, waaronder dus Groningen.