Doris Delis en Eltra Nikolaïdis in Taverna Doris.

Veganistisch Grieks eten? Dat kan straks bij Taverna Doris

De Griekse keuken staat vooral bekend om z’n vlees en vis: gyros, souvlaki, calamares. Maar wie geen dierlijke producten eet, kan in Groningen nu toch naar de Griek: Taverna Doris in de Poelestraat voert een extra kaart in met vegetarische en veganistische gerechten.

Eigenaar Doris Delis wil ,,eten maken waar mensen verliefd op worden”, legt hij uit, of dat nou met of zonder vlees is. Hij runde eerst Grieks eetcafé Fortuna in de Kleine Kruisstraat, maar met Taverna Doris slaat hij een nieuwe richting in. De zaak is eigentijds ingericht, zonder de gebruikelijke gipsen pilaren en muurschilderingen van zeegezichten. Hier zijn de blauwe en crèmekleurige stoelen de enige subtiele verwijzing naar zijn vaderland. En op de kaart staan naast de klassiekers ook moderne gerechten.

,,We willen met de tijd meegaan en zo kunnen we ons onderscheiden”, zegt Eltra Nikolaïdes, de rechterhand van Doris. ,,In Griekse restaurants staat vaak vooral veel vlees en vis op de kaart, maar eigenlijk bestaat de Griekse keuken voor een groot deel uit vegetarische gerechten. Dat weten mensen niet.”

Een aantal van die gerechten stond al sinds de opening van Taverna Doris in januari op de kaart. Nu komen daar extra plantaardige opties bij. Op het nieuwe menu staat onder meer veganistische gyros met tzatziki, een stoofschotel van aubergine, courgette, tomaat en paprika met veganistische feta en veganistische baklava met ijs. De kaart gaat over twee weken officieel in, maar is nu ook al beschikbaar op aanvraag.