7 culi-uitstapjes op Hemelvaartsdag

Hemelvaartsdag is de perfecte feestdag: geen verplichtingen of verwachtingen en toch lekker vrij. Maar omdat je wel graag wat wilt doen op zo’n dag, draait het vaak uit op een dagje meubelboulevard. Hoeft niet! Wij zetten de leukste culi-uitjes voor je op een rij.

Voor carnivoren


In Hoogeveen wordt op Hemelvaartsdag de vierde editie van de Hoogeveense BBQ-wedstrijd gehouden. Voor 50 euro per team (vooraf opgeven) kun je zelf meedoen, maar je kunt natuurlijk ook lekker relaxt toekijken en wachten tot je de resultaten kunt proeven. Hebben je bbq-skills nog wat verbetering nodig, dan kun je een kijkje nemen bij een van de demonstraties.

De Nije Nering in Hoogeveen, 11-16 uur
Website

Voor gezinnen


Welke eetbare planten, vruchten en kruiden kun je zelf verzamelen in de natuur? Waarom zijn bijen zo belangrijk voor ons voortbestaan? En hoe produceer je duurzaam eten? De tentoonstelling ‘Wat (w)eten we vandaag?’ in informatiecentrum ’t Ende in De Wijk is leuk en leerzaam voor kinderen en hun ouders. En als het weer een beetje meezit kun je na afloop nog een wandeling maken door het mooie Drentse landschap.

Stapelerweg 20 in De Wijk, 11-17 uur
Website

Voor zoetekauwen


De meikermis in Groningen ligt misschien niet zo voor de hand als culi-bestemming, maar als je van zoet houdt en niet maalt om kunstmatige kleur-, geur- en smaakstoffen zit je hier goed: laaf je aan suikerspinnen, zuurstokken en lolly’s in alle kleuren van de regenboog en sluit af met een portie popcorn. Misschien wel zo handig om eerst in de attracties te gaan en niet achteraf.

Grote Markt, Vismarkt en Ossenmarkt, 10-1 uur.
Website

Voor hipsters


Het is ietsje verder reizen, maar dan ben je ook in het hipsterwalhalla: foodtruckfestival Rollende Keukens in Amsterdam. Tientallen trucks, de een nog opvallender aangekleed dan de ander, verkopen hier lekkere hapjes voor elke smaak. Veel biologisch, vegetarisch en paleo, maar ook de betere hamburgers, pizza en pannenkoeken. Hippe bandjes omlijsten het festival met muziek.

Westergasfabriek in Amsterdam, 13-23 uur
Website

Wel naar een foodtruckfestival, maar niet naar Amsterdam? Je kunt ook naar TREK in Rotterdam of Lekker Twente in Hengelo.

Voor wijnliefhebbers


Breng je Hemelvaartsdag het liefste door met een goed glas wijn in je hand, dan heb je dit jaar maar liefst twee opties. Het dichtst in de buurt is de Culturele Open Dag in Noordbroek, een route langs ambachtslui en middenstanders. Bij Wijnkoperij Jos Beeres is een doorlopende wijnproeverij. Een tweede culi-stop in het dorp is Fruitbedrijf Bosschaart, waar je te voet of per boerenkar door de boomgaard kunt trekken.

Centrum Noordbroek, 11-17 uur
Website

Optie twee is iets meer highbrow: op het strand bij Velserbroek organiseert restaurant Villa Westend het ‘Culinair wijntheater’, een vierdaags festival. Je kunt workshops volgen en presentaties bijwonen, maar het belangrijkste onderdeel van het evenement is natuurlijk het proeven van wijn en bijpassende hapjes. De betere chefkoks maken kreeft, flammkuchen en witte-chocoladetaart klaar en dat alles wordt weer rondgebracht door bedienend personeel in burlesque-outfits. Op Hemelvaartsdag vindt hier ook de laatste voorronde van het NK Oestersteken plaats en kun je oesters eten voor 1 euro.

Westlaan 41 in Velserbroek, 12 uur tot laat
Website

Voor wie er echt even tussenuit wil


Maak je er een lang Hemelvaartsweekend van? Dan is een paar dagen Antwerpen aan te raden. Altijd een leuke stad, maar nu is er het culinaire outdoorfestival Antwerpen Proeft. In de hippe wijk Eilandje aan de Schelde tonen de beste restaurants van Antwerpen hun kunnen. Voor een paar euro heb je al een mini-versie van hun topgerechten. En ben je hier uitgeproefd, dan zijn er in de rest van de stad natuurlijk ook genoeg culi-hotspots te vinden.

Rijnkaai in Antwerpen, 12-23 uur
Website