Cityguide: Foodie-hotspots in Den Bosch

In Brabant weten ze wel raad met lekker eten, dus zakten we per trein af naar het zuiden om de food-hotspots van Den Bosch te ontdekken. En die waren er genoeg.

Bar 35, Lepelstraat 35

Bosschenaren lijken het er redelijk over eens te zijn dat je bij Bar 35 de beste hamburgers van de stad eet en wij kunnen ze geen ongelijk geven. De Black Angus-burgers komen van de houtskoolgrill en je kunt kiezen uit dertien varianten, van de ‘Che Guevara’ met Spaanse worst, jalapeno’s en guacamole tot de ‘Paris’ met blauwaderkaas en truffelmayonaise of de ‘Carpaccio’ met pesto, Parmezaanse kaas en bacon. Of ga voor een vegetarische variant, zoals de mac&cheese-burger met bospaddenstoelentapenade. Handig: bij elke burger staat vermeld welk speciaalbiertje er het beste bij smaakt.

Mariapaviljoen, Burgemeester Loeffplein 70

Het Mariapaviljoen, een oase van rust midden in Den Bosch, was vroeger een sanatorium en ademt nog helemaal de sfeer uit die tijd, met brancards die tot tafels zijn omgebouwd en oude operatielampen aan de muur. Hier schuif je aan voor een originele lunch – op de kaart staat bijvoorbeeld brandnetelsoep en salade met gegrilde witlof en artisjokhart – maar ze serveren ook een betaalbaar diner.

Puik en FF Swanjéé, Hinthamerstraat 76-80

Wij streken bij Nescio neer voor een ontbijt in het laatste weekend voordat de zaak het over een nieuwe boeg gooide onder de naam Puik, dus over het eten kunnen we niet veel zeggen. Maar een ding is hetzelfde gebleven: op het terras heb je misschien wel het mooiste uitzicht in Den Bosch. Je kijkt daar namelijk pal tegen de Sint Janskathedraal in al zijn glorie aan (foto bovenaan). Ben je op zondagochtend toch nog een beetje spiritueel bezig. Is het kleine terrasje vol, dan kun je het ook proberen bij buurman FF Swanjéé, van dezelfde eigenaar.

Eetbar DIT, Snellestraat 24

The place to be voor elke zichzelf respecterende hipster, maar wij voelden ons er ook prettig. Eetbar DIT heeft een vrolijk interieur en een fijn terras in een van de leukste winkelstraatjes van Den Bosch. Je kunt er terecht van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat. Wij streken er op zaterdagmiddag neer voor de borrel en kunnen de Thaise currybitterballen in een kokosjasje van harte aanraden.

Jan de Groot, Stationsweg 24

Je kunt Den Bosch natuurlijk niet verlaten zonder een Bossche bol gegeten te hebben, en banketbakker Jan de Groot maakt naar verluidt de enige echte. Je kunt ze meenemen, maar er is ook een lunchroom bij de winkel. Heel handig: Jan de Groot zit vlakbij het station op de route naar het centrum, dus wanneer je de trein uitstapt kun je meteen goed beginnen aan je citytrip.