Foto Wikimedia Commons

Cityguide: Foodie-hotspots in Maastricht

Wat een eind, de afdaling naar Maastricht. Maar er doen verhalen de ronde dat zuiderlingen de hele dag eten en wijn drinken. Wij zijn de beroerdste niet en togen naar de andere kant van het land om poolshoogte te nemen. Is Maastricht de reis waard?

Beez

We zijn amper gearriveerd en de eerste hoek van het centrum omgeslagen of we houden al halt bij cocktailbar Beez met haar boekwerk aan opties. De mooiste boekhandel van het land moet maar even wachten, eerst een passion fruit mojito met hapjes. Als het geen stilzwijgende verplichting was om tijdens een weekendje weg zoveel mogelijk locaties te bezoeken, hadden we hier de halve dag doorgebracht. Goed dat we uiteindelijk toch licht beschonken boekhandel Dominicanen hebben gevonden, want die is ook indrukwekkend.

De Brandweerkantine

Wij doen ook weleens online inspiratie op, en De Brandweerkantine wordt constant tot hotspot uitgeroepen. Op weg ernaartoe worden we bijna bij de buren naar binnen gezogen, waar een heerlijke markt gaande is. Maar nee, De Brandweerkantine, daar gebeurt het volgens collega-recensenten. En inderdaad, de locatie is Berlijnesque trendy en de broodjes zijn belegd met spannende combinaties. Houd hier wel rekening met de immer teleurstellende hipsterservice: traag en een tikje arrogant.

De Bisschopsmolen

In Maastricht eet je vlaai. Punt. De locals schijnen het gewoon uit het vuistje weg te werken. Dat vinden wij te veel gehannes, mag er ook een vork bij? De beste vlaai eet je bij De Bisschopsmolen, waar de baksels je vanuit de etalage tegemoet glimmen. Lekker zuur van de bosvruchtenvulling, niet te zwaar, een beetje opgewarmd en vergezeld van een koud glas melk op een warme dag. Ons hoor je niet meer.

Mes Amis

Echt goed uit eten in Maastricht? Kijk dan niet verder, maar ga naar Mes Amis! De stad zal ongetwijfeld meer appetijtelijk aanbod hebben, maar wat kun je hier in de watten worden gelegd, vooral als je alles aan de koks en sommeliers overlaat. De foto’s hierboven spreken voor zich. De gerechten worden gecombineerd met voornamelijk lokale wijnen en een keur aan broodjes die bij iedere gang worden aangeboden.

Rumors

Altijd zo teleurstellend, op een lunchplek neerstrijken en één sneue boterham voor je neus krijgen. Maar in Maastricht, de stad waar je steevast twee koekjes bij de koffie krijgt, doen ze hier niet aan, en bij Rumors al helemaal niet. Ik verheugde me op de brie met gestoofde pruimen en heb nog nooit zoveel brie bij elkaar op een broodje gezien. Het kwam niet op. Ja, het is gezegd, deze veelvraat heeft haar bord niet leeggegeten. En dat noemt zichzelf een bourgondiër. De oorspronkelijke, die zitten blijkbaar toch in het zuiden.

Nog een extra tip, om het af te leren: schuin tegenover Rumors zit een ijssalon waar mensen rijendik geduldig wachten. Wij vulden het overgebleven stukje lege maag met vlaai en kunnen dus niets garanderen, maar het schepijs lijkt daar zeer de moeite waard te zijn.