De smaken van Amersfoort

‘Gezellig en een prachtige historische binnenstad.’ ‘Oh bah, zo’n klein stadje, wat een dode bedoening.’ De meningen over Amersfoort verschillen, maar wij sluiten ons bij de eerste aan.

Corazon Bakery, Krommestraat 30

Arriveer je rond het middaguur in Amersfoort, stop dan eerst bij de Corazon Bakery voor lunch. Dit is de lunchtent annex bakker van Amersfoort, maar opgedeeld in twee panden in de Krommestraat (vergelijkbaar met onze Folkingestraat). De lokale bevolking weet de bakker inmiddels te vinden, want tussen 12 en 2 zit het bomvol en begeef je je met een rijkbelegd broodje tussen de mensen én de tweedehands boeken die langs de wanden staan uitgestald. Trek gerust één uit de kast en begin te lezen, als je hem na de lunch nog niet uit hebt mag je hem meenemen.

Sweet Sisters, Krommestraat 3

20150815_164230

De naam doet het al vermoeden: de Sweet Sisters verkopen zoetigheid, in de vorm van luxe chocolade. Bij deze winkel kun je terecht voor bonbons en alle soorten overpriced chocolade die je maar kunt verzinnen, allemaal even kleurrijk verpakt. Extra puur, rauw, of Seed and Beans-repen met gekke smaken: als je het geen probleem vindt om 4 tot 5 euro voor 100 gram chocolade neer te tellen moet je hier even naar binnen gaan.

High Tea

Daar houden ze wel van, in Amersfoort. Tijdens onze wandeltocht door de historische binnenstad stuitten wij zonder ernaar op zoek te zijn op drie vrolijke en meisjesachtige zaakjes waar ze high tea serveren. Laat uw macho’s thuis en bezoek een van de volgende adresjes: Queens aan de Groene Markt (sowieso een gezellig en terrasrijk plein), de Engelse theezaak The Mayflower (Arnhemsestraat 9) of Theefeestje (Zuidsingel 73). Hadden wij het in Londen – toch de bakermat van de high tea – nog zo moeilijk met het lokaliseren van scones en finger sandwiches, in Amersfoort is aan opties om uitgebreid te theeleuten geen gebrek.

Juffrouw Jacoba crêperie, Krankeledenstraat 6

Nee, dit artikel is geen oproep om naar Amersfoort te gaan en moddervet te worden, ze hebben daar gewoon verdomd veel zoete zaken. Dit is een waar we in Groningen een groot gebrek aan hebben: de crêperie. Juffrouw Jacoba verkoopt vanuit haar aandoenlijke en propperige crêpehuisje zowel hartige als zoete varianten.

Downey’s, Zuidsingel 65

In Groningen werken bij bakkerij Novo mensen met het syndroom van Down. In Amersfoort draaien ze er qua naamgeving niet omheen: Downey’s. Een prachtig lunchcafé met vriendelijke bediening. Hoewel wij hier niet hebben geluncht, viel ons oog op een smakelijk uitziend broodje dat we bijna bij van het bord afkeken. Je kunt natuurlijk ook kiezen voor brownies. Van… Juist ja.

Blend&Blender, Hendrik van Viandenstraat 6

Hipsteren in Amersfoort? Ja hoor, dat kunnen ze hier best, het zit alleen een beetje verstopt. In de Hendrik van Viandenstraat vind je smoothie/slowjuice/concept/bladiebla-zaak Blend&Blender. Als je hier een smoothie bestelt gaat er niks van voorgeprepareerd sap in, alles wordt voor je neus uitgeperst. Duurt wat langer, maar dan heb je ook wat.

De Drie Ringen, Kleine Spui 18

In tijden niet meer bij zo’n fantastisch café geweest. Vanaf het eind van de middag zit het gezellig vol in het kleine café van brouwerij De Drie Ringen. De keuze is met ongeveer vier tapopties van het eigen product niet reuze, maar wel steengoed. Achter de bar staat een tachtigjarige barman met het eeuwige leven. Ter ere van zijn verjaardag maakte de brouwerij speciaal voor hem Patroonbier. Ga er nog snel heen, de limited edition is bijna op!

Dinerstraat

Blijf je ’s avonds nog een hapje eten? Keer dan vooral terug naar de Krommestraat, waar je een keur van leuke eetgelegenheden aantreft. Bijvoorbeeld een kleurrijke pizzeria met een beperkt pizza-aanbod, zodat je niet helemaal verdwaalt raakt in de keuzes. Of Arabische tapas. Of een goed visrestaurant. Of Wine & Dine-restaurant Sloop. Kun je voor het eten nog een paar speciaalbiertjes inslaan bij bierwinkel Hop.

En dan nog dit…

Bramen plukken in de binnenstad!