De smaken van Londen

Het gigantische Londen is voor een inwoner van het compacte Groningen even wennen. Zo veel zones en buurten, waar moet je naartoe voor de scones, pints en fish ’n chips? Wij zetten een paar buurten op een rij die je tijdens een stedentrip niet mag missen.

Southwark

In Londen zijn twee grote foodmarkten, waarvan de Borough Market in Southwark ligt (de andere is de Broadway Market). Doordeweeks is het vrij rustig en zijn er een paar handenvol kraampjes open, maar op zaterdag kun je over de koppen lopen en vind je hier exotische delicatessen en zeer uiteenlopende lunchkraampjes. Denk aan meterslange pannen vol paëlla, Turks fruit en een heuse bakkersschool. De Engelse keuken is natuurlijk ook aanwezig: wij lunchten met British pie. Op een steenworp afstand van de Borough Market is één van de vele vestigingen van The Breakfast Club (11 Southwark Street), een hippe ontbijttent waar het op zaterdag eveneens storm loopt en je een rij naar buiten kunt verwachten.

South Kensington

Mezze in South Kensington
Mezze bij Comptoir Libanais in South Kensington

Wij belandden hier tijdens een zoektocht naar de traditionele afternoon tea, die in de praktijk een stuk minder prominent aanwezig is in de Engelse horecazaken dan gedacht. Bij de meeste lunchcafés werd verbaasd gekeken toen we vroegen of we konden high tea-en. Het blijkt vooral mogelijk bij exclusieve hotels, voor ongeveer 35 pond per persoon. Met de schandalig hoge wisselkoers in het achterhoofd besloten we zelf een high tea samen te stellen bij één van de vele leuke lunchtenten die South Kensington rijk is. Een bord vol mezzes met een brownie toe lijkt best op een afternoon tea, toch? Het levendige plein bij Exhibition Road doet een beetje denken aan Victoriaans Engeland, gemoderniseerd door de multiculturele keuken van onder andere Comptoir Libanais.

Notting Hill

Bij Notting Hill denk je direct aan dé romantische komedie van de twintigste eeuw, maar de kleurrijke buurt heeft zoveel heerlijk uitziende restaurants dat je zomaar een uur over je keuze twijfelt (je kunt immers maar één keer per dag lunchen). Portobello Road heeft vooral in het weekend een grote vintage markt met aan het einde kraampjes met streetfood. Langs de kant zijn veel eetcafés, maar vergeet ook niet om een zijstraatje in te lopen, voor onder andere goed Italiaans eten, chocolade en de kookboekenwinkel Books for Cooks, waar recepten uit de boeken worden klaargemaakt. De Hummingbird Bakery is een cupcakebegrip in Londen en na een salted caramel cupcake weten wij waarom.

Shoreditch

Het hippe Shoreditch is geen slachtoffer geworden van de quinoa-manie
Het hippe Shoreditch is geen slachtoffer geworden van de superfood-manie

Bij elk enigszins hip persoon mag Shoreditch niet op de Britse bucket list ontbreken. Nergens zie je zoveel tweedehands winkels op een kluitje als aan Brick Lane, met tussendoor eetcafés waar de eigenaren redelijk loyaal zijn gebleven aan de Britse keuken. Patat en hamburgers winnen het hier nog steeds van quinoa. Maar dan wel een burger van halloumi en portobello champignons. Ook leuk: Box Park (direct naast station Shoreditch High Street) is een complex vol pop-up winkels, waarvan de bovenste verdieping een overdaad aan leuke eettentjes biedt, omringt door picknicktafels. Perfect voor als je wat minder zin hebt om te zoeken.