De smaken van Utrecht

Sommige Groningers vinden Utrecht te westers, de echte Randstadsnobs noemen de stad ‘Amsterdam light’. Over één ding valt in elk geval niet te twisten: Utrecht is een fijne bestemming voor een culinair dagje uit. Wij zochten alvast wat hotspots voor je op.

Keek, Twijnstraat 23

Keek is een biologische bakkerij waar je onder meer kunt lunchen met een broodje of salade. Wij vonden het vooral moeilijk om de andere verleidingen in de etalage te weerstaan: overduidelijk versgebakken scones, quiches, brownies en carrot cake. Er is buiten slechts één terrasplaats, als je die weet te kapen kun je in de zon aan de gracht een taartje eten.

Café Olivier, voorheen kerk Maria Minor (Achter de Clarenburg 6a)

Eigenlijk is dit café bij uitstek geschikt voor een bezoek in de wintermaanden, als het vroeg donker wordt en de sfeer binnen op zijn best is. In de zomer is het vast ook goed toeven, maar hou het in je achterhoofd voor een decemberbezoek aan Utrecht. De voormalig oudkatholieke kerk is inmiddels omgetoverd tot een gigantische bruine kroeg, maar dan wel de meest stijlvolle die we ooit zagen. Grote porties café-eten en speciaalbier op een steenworp afstand van het station, ideaal voor als je nog lang in de trein moet zitten en geen zin hebt in fast food bij winkelcentrum Hoog Catharijne.

Bert’s Bierhuis, Twijnstraat 41

Ga hier aan het eind van je dagje Utrecht naartoe, anders loop je de ganse middag met zware en klotsende flessen speciaalbier te sjouwen. Bij Bert’s Bierhuis is het moeilijk kiezen uit het gigantische aanbod speciaalbier, ciders en bierglazen.

Stan & Co, Ganzenmarkt 16a

Een groot terras, een interessant menu én uitgebreide wijnkaart: hier vermaak je je wel een tijdje. Wij bestelden een broodje tuna melt en één met onder andere geitenkaas en maple syrup. Er werd een overdosis aan kaas bij ons gebracht, maar dat is natuurlijk geen probleem. Conclusie: niet de meest gezonde locatie, maar met een goede ligging en smakelijke broodjes.

Het Ledig Erf

Het Ledig Erf is een levendig plein omringd door cafés, lunchzaakjes en restaurants. Uitgebreid dineren, een snelle hap of gewoon een borrel op de vrijdagmiddag: het kan hier allemaal. Wij spotten onder andere een bistro- en wijnbar, café Het Ledig Erf en Meneer Smakers, een burgertent met een goede reputatie.

De Zeven Straatjes

Vooruit, op dit gebied is Utrecht wel Amsterdam Light, aangezien de hoofdstad negen kleine straatjes telt. Dat betekent niet dat de straatjes in Utrecht minder gezellig zijn. De route begint op de Mariaplaats, daarna sla je rechtsaf de Lijnmarkt op, over de brug via de Oudegracht naar de Lichte Gaard. Vervolg de route via de Vismarkt, rechtsaf naar het Oudkerkhof, rechtsaf naar de Domstraat en voila, daar is het Domplein met de Domkerk. De straatjes zijn mooi om doorheen te lopen en er zitten bovendien ontelbare delicatessenzaken, cafés en kookwinkels. Bij Cacao (Oudegracht 179) koop je, uiteraard, chocolade en kun je verse aardbeien gedoopt in chocolade meenemen terwijl je je tocht vervolgt. Bij Bond en Smolders (Lijnmarkt 9) liggen aanlokkelijke taartjes en macarons in de vitrine.

Domplein

Als je je bestemming aan het Domplein hebt bereikt, kijk dan nog even naar links voor een leuke afsluiter. Hier zitten twee zaakjes naast elkaar, Carla’s Conditorie en het Petit Clos Wijnhuis. Carla’s Conditorie (Achter de Dom 6) heeft een snoezig terras en serveert al even snoezige taartjes en koekjes in soorten en maten. Als je alle tips die hierboven staan hebt gevolgd zul je wel aardig vol zitten, maar we raden je aan om toch een klein koekje van Carla te proberen: zelfgemaakt en fijn geprijsd.