Hamburg voor foodies

Bij de stad Hamburg denk je misschien in eerste instantie vooral aan worsten, schnitzels en uiteraard hamburgers, maar deze internationale havenstad met een kleine twee miljoen inwoners heeft veel meer te bieden als het op eten aankomt.

Museum für Kunst und Gewerbe

Wat heb je als foodie nou in het museum te zoeken? Genoeg, want in het Museum für Kunst und Gewerbe is nog tot en met 29 oktober de boeiende tentoonstelling Food Revolution 5.0 te zien, waarvoor kunstenaars, ontwerpers en wetenschappers gevraagd zijn om hun visie op onze toekomstige voedselvoorziening vorm te geven. Dat levert de meest uiteenlopende ontwerpen op: van een diervriendelijke varkensflat tot servies dat ervoor zorgt dat je minder eet. De rest van het museum is overigens ook de moeite waard, als je geïnteresseerd bent in toegepaste kunst zoals mode en meubels. Steintorplatz (U – Hauptbahnhof Süd)

Strand Pauli

De wijk Sankt Pauli is vooral bekend vanwege de Reeperbahn met zijn ruige nachtleven, maar wie richting de Elbe afzakt komt een paar toffe strandtenten tegen. Strand Pauli is de leukste van het stel, met zijn fijne loungebanken (op een laagje zand voor het echte strandgevoel), rietgedekte hacienda en tikibar, plus mooi uitzicht over de rivier en de haven. Het eten zit vooral in de burger-, friet- en currywursthoek, maar dat doen ze goed. St. Pauli Hafenstraße 89 (U – Landungsbrücken) 

Herr Max

In het midden van het ‘links-radicale’ stadsdeel Schanzenviertel vind je taart- en ijssalon Herr Max, een keurige zaak waar je koffie met taart of een ijsje kunt gaan eten. Wij namen slechts een ijsje om mee te nemen en zowel de basilicum-variant als die met citroen en mandarijn waren heerlijk. Sowieso is het Schanzenviertel en aanpalende Karolinenviertel een leuke plek om te eten: het barst hier van de hippe tentjes. Schulterblatt 12 (U – Sternschanze (Messe)

Speicherstadt Kaffeerösterei

Speicherstadt is het oude pakhuizendistrict van Hamburg: een plaatje om te zien en een wandeling meer dan waard. Tussendoor kun je mooi een stop maken bij de Kaffeerösterei, gevestigd in een van die pakhuizen. Het zit er niet alleen leuk, maar zoals de naam al aangeeft wordt je kopje koffie gemaakt van bonen die hier ter plekke gebrand worden, rechtstreeks aangevoerd vanuit de haven. Voor erbij kun je kiezen uit een vitrine vol kuchen, de een nog aanlokkelijker dan de ander. En vind je de koffie zo lekker dat je hem vaker wilt drinken, dan koop je in de het inpandige winkeltje gewoon een zak bonen. Kehrwieder 5 (U – Baumwall)

Quan  Do

In een havenstad als Hamburg is het niet meer dan logisch dat er ook heel veel exotische restaurants zijn. Dit Vietnamese ‘street kitchen’-restaurant (open voor lunch en diner) is in trek bij zowel locals als toeristen, waaronder vrij veel Aziaten. Dat is meestal een goed teken en ook in dit geval: eten, sfeer en service zijn uitstekend. De omloopsnelheid is hoog, dus laat je niet weerhouden door de rij die meestal voor de ingang staat. Zodra er een tafeltje leeg is word je gewenkt door een bediende en kan je gaan zitten. Goedkoop, snel en zeer smakelijk; wat wil je nog meer? Tip: de lychee-limoen-sorbet. Georgsplatz 16 (U – Hauptbahnhof Nord)

Hala

De nummer 1 van TripAdvisor is een Libanees restaurant en dat betekent zowel lichtpittige gerechten als zoetige met fruit, maar ook veel noten, kruiden (munt!) en kikkererwten. Onze gastvrouw was vriendelijk, bijna amicaal, maar ook zeer behulpzaam bij de keuzes. Er staan bij Hala zelfs Libanese wijnen op de kaart: de Viognier die wij kozen was niks minder dan een vergelijkbare Franse wijn. Tip: neem het drie- of viergangenmenu, vraag om een variatie aan mezze en in plaats van een hoofdgerecht kun je ook kiezen voor drie warme voorgerechten, zodat je zoveel mogelijk lekkernijen kunt proeven. Beselerplatz 11 (S – Otmarschen)

Jimmy Elsass

Dit buurtrestaurant zit enigszins uit het centrum, maar is (lokaal) beroemd om de grote variëteit aan en kwaliteit van de flammkuchen. Je schuift aan lange tafels en banken op het grote terras aan. Door de drukte kon de jonge bediening en de keuken het tijdens ons bezoek nauwelijks aan, maar na vrij lang wachten en een gratis consumptie ter compensatie was het ook echt genieten geblazen. Rijke, smaakvolle topping en door de perfecte oven-timing zijn de flammkuchen precies knapperig genoeg, maar nergens zwart, dus er bleef geen kruimel over. Ga hier alleen eten als je tijd genoeg hebt en bereid bent van de gebaande paden te gaan. Schäferstraße 26 (U – Schlump)

Museumshafen Oevelgönne

Zit het weer een beetje mee, pak dan de openbare ferry naar Museumshafen Oevelgönne (spreek uit ‘Euvelgunne’, net als het Groningse industrieterrein). Dit haventje met oude schepen ligt er idyllisch bij tussen groen en strand. Er direct achter vind je een reeks terrassen waar je van een biertje, kop koffie of een eisbecher kunt genieten met uitzicht over de haven. Ben je uitgekeken, dan kun je met de ferry nog een stukje verder de Elbe afzakken voor je weer terugkeert naar het centrum. De ferry is gratis als je een dagkaart voor het ov hebt, een slim alternatief dus voor tocht met de dure rondvaartboot. Oevelgönne (Ferry 62, opstapplaatsen o.a. bij Landungsbrücken en Elbphilharmonie)

Gröninger Brauhaus

Een bezoekje aan het Gröninger Brauhaus mag voor een beetje Stadjer natuurlijk niet ontbreken. Los van de naam is het ook een leuke plek om te bezoeken: in de gewelfde braukeller, waar de bediening af en aan loopt met dienbladen vol grote pintglazen, vul je je maag met stevige en typisch Duitse kost als braadworst, gebakken aardappels met spek en geroosterde varkensschenkel. Het bier komt uiteraard uit eigen brouwerij: je kunt kiezen uit pils, witbier en Alsterwasser, een mix van bier en sinaasappellimonade. Zippelhaus 4, ingang braukeller aan de Willy Brandtstraße (U – Meßberg)

In een stad zo groot als Hamburg heb je niet binnen een paar dagen alle hotspots bezocht. Gelukkig konden we ons eigen lijstje aanvullen met tips van De Smaak van Stad-lezer Menze Wouda: bedankt daarvoor!