Je volgende foodbestemming: Penang

Het staat bekend als een walhalla voor foodies in Zuidoost-Azië: het Maleisische eiland Penang, en dan vooral de hoofdstad Georgetown. Ga je die kant op? Deze hotspots mag je zeker niet missen.

Pasar Air Itam Laksa

Laksa is een noedelsoep op basis van currypasta die populair is in heel Maleisië en buurland Singapore. Je hoeft dus nooit lang te zoeken naar een stalletje of restaurant dat het gerecht op het menu heeft staan, maar voor misschien wel de allerlekkerste versie moet je de bus pakken. Het streetfood-stalletje Pasar Air Itam Laksa vind je namelijk om de hoek van het indrukwekkende tempelcomplex Kek Lok Si in Air Itam, even buiten Georgetown. Hun laksa is een pittig-zure versie met makreel, munt, citroengras en chilipeper die je zelfs heerlijk zult vinden als je niet van vis houdt. En het kost ook nog eens niks: voor een kom betaal je omgerekend 1 euro. Zoek naar een donkerrood bord met ‘Pasar Air Itam Laksa’ erop langs de Jalan Pasar, vlakbij de kruising met de hoofdweg Jalan Paya Terubong.

Kimberley Street Night Market

Vanaf een uur of 18 verandert Kimberley Street in een openluchtmarkt met talloze eetstalletjes. Het aanbod hier is overwegend Chinees en vaak wat meer geschikt voor de avontuurlijke eter. Je kunt hier bijvoorbeeld koay teow-soep met kippenvoetjes krijgen of kway chap, een soep met orgaanvlees. Zie je dat niet zo zitten, dan kun je ook naar het DIY-stalletje Jetty Lok-Lok waar je stokjes met vlees, vis of groenten uitzoekt die je zelf kookt in een grote pan water en voorziet van een sausje naar keuze. Je betaalt per stokje en als je het systeem niet snapt, leggen de locals het met liefde aan je uit.

70’s Ice Ball

Aan hipster-tentjes geen gebrek in Georgetown, maar jij bent natuurlijk op zoek naar authenticiteit. Die vind je in toerististen-hotspot Armenian Street bij een kraampje dat 70’s Ice Ball heet. Ze maken er sneeuwballen van schaafijs en kleurige siroop die – je raadt het al – in de jaren 70 heel geliefd waren in Maleisië. Lokale nostalgie dus. De ijsballen smaken zoals de goedkope waterijsjes die je als kind at: niet heel speciaal, maar ze zijn wel enorm instagrammable.

Penang Road Famous Chendol

Chendol (ook wel ‘cendol’ of ‘chendul’) is nou echt zo’n gerecht waarvan je je afvraagt waarom geen restaurant in Groningen het verkoopt. Het is een dessert van schaafijs met kokosmelk en palmsuikerstroop, geserveerd met sliertjes groene gelei, rode bonen en soms ook mais. Klinkt gek, maar is erg lekker, zeker in de Maleisische hitte. Je mixt alle ingrediënten in de kom door elkaar en eet het als een soep. In Lebuh Keng Kwee, een zijstraat van Lebuh Penang, kun je kiezen uit twee rivaliserende chendol-verkopers die recht tegenover elkaar staan en allebei fanatieke fans hebben: Penang Road Famous Chendol en Penang Road Famous Teochew Chendul.

Thali-NR Sweets Cafe

De bediening bij het Thali-NR Sweets Cafe is niet bijzonder hartelijk, maar het eten in dit restaurantje midden in Little India is wél heerlijk. Ze koken hier volgens de Zuid-Indiase Tamil-traditie en dat betekent veel keuze voor vegetariërs. Als je last hebt van keuzestress bestel je een thali, de Indiase versie van een rijsttafel met verschillende curry’s, groenten en sausjes. Voorin de zaak staan allerlei zoete snacks en snoepjes in een vitrine uitgestald, dus vergeet niet een zakje lekkers mee te nemen voor onderweg. Je vindt het café in Lebuh Penang.

Black Kettle

Even klaar met noedels en rijst? Bij Black Kettle, een zaak in Beach Street met een Britse eigenaar, kun je terecht voor goed zuurdesembrood, croissants en taartjes, maar ook voor pasta, steaks en ander ‘westers’ eten. Als werknomade kun je hier prima een paar uur rondhangen, want er zijn stopcontacten, wifi en airco. Nadeel: je betaalt voor al dat westerse comfort ook westerse prijzen.

China House

Maleisië was tot 1957 een Britse kolonie en dat zie je bij China House – ook in Beach Street –  nog goed terug. Ze hebben hier namelijk een enorme selectie Engelse cakes: van worteltaart tot kokosmakroon en van limoencake tot sticky toffee pudding. Het gebouw zelf is ook leuk om doorheen te dwalen; het bestaat uit drie koloniale panden die verbonden worden door een binnentuin. Naast een bakkerij, café en restaurant kom je er een leeskamer tegen, een mini-antiekzaakje, een galerie en een sieradenwinkeltje.