Schuif aan bij een hobbykok op Restaurant Day

Op Restaurant Day openen duizenden hobbykoks wereldwijd voor één dag hun eigen restaurantje. Inge ter Beek, Cindy Dirkx en Ilona Horstra doen mee en koken op zaterdag 16 mei lunch, tapas en diner in hun huiskamerrestaurant ICI in Zuidhorn.

Ze koken alledrie niet voor de kost, maar vooral bij Cindy kun je inmiddels spreken van een uit de hand gelopen hobby. ,,Inge en ik hebben wel eens samen een kookcursus gedaan, maar ik ben er echt verder mee gegaan. Inge eet tegenwoordig vooral graag mee”, lacht ze. ,,Ik ben de afgelopen jaren op kookvakantie geweest in Frankrijk en Italië en heb daar veel geleerd, maar dit is de eerste keer dat ik voor onbekenden ga koken.”

Cindy is 16 mei de chef.
Cindy is 16 mei de chef.

De kookvakanties hebben voldoende inspiratie opgeleverd voor het menu, dat sinds kort op de Facebookpagina van het evenement staat. ,,De zelfgemaakte pasta heb ik bijvoorbeeld in Italië goed onder de knie gekregen”, vertelt Cindy, die haar huis beschikbaar stelt voor het restaurant. ,,Voor betalende gasten koken is zo nieuw voor me dat het geen geschikt moment is om te gaan experimenteren, dus ik maak vooral gerechten waar ik bekend mee ben en die ik goed kan voorbereiden.”

Bezoekers zijn van 12 tot 18 uur welkom voor koffie en gebak of een borrel met hapjes. Daarnaast is er een Italiaanse lunch en een uitgebreide borrel met tapas, waarna om half acht het diner van start gaat.

Tijdens Restaurant Day fungeert Cindy als chef en werken Inge en Ilona in de bediening, maar er is in huize ICI meer te doen dan proeven alleen. Ilona maakt onder andere kussens en Inge kleding, en hun werk wordt zaterdag tentoongesteld en verkocht. ,,Voor een trouwerij kun je ons dus als pakket inhuren”, grapt Inge. ,,Cindy doet de catering, ik maak de jurk en Ilona het bruidsgeschenk!”

De kussens van Ilona en kleren van Inge zijn tijdens de Restaurant Day te bewonderen én te kopen
De kussens van Ilona en kleren van Inge zijn tijdens de Restaurant Day te bewonderen én te koop

16 mei moet een mooie dag worden vol eten, plezier en cadeautjes voor jezelf of voor een ander, hopen de drie. Het plan om mee te doen aan Restaurant Day was er al langer, maar eerdere data – de dag is eens per kwartaal – kwamen niet goed uit. Als de dag een succes wordt, kan ICI zomaar een kwartaalrestaurant worden. Maar hoewel er voor de lunch, borrel en het diner slechts twaalf plaatsen zijn, loopt het nog niet storm. Cindy: ,,Toen ik me had aangemeld, ging ik iedere vijf minuten op de website kijken om te zien of er al reserveringen waren. Ik dacht: ‘Kom maar op!’ Maar het valt enorm tegen, dus we zijn onszelf nu flink aan het promoten.”

Cindy denkt dat de drempel hoog is om zomaar bij iemand thuis te gaan eten. ,,Je schuift bij mensen aan die je verder niet kent, dat is toch fantastisch? Maar ik denk dat veel mensen dat geen prettig idee vinden. Daarom moedigen we iedereen aan om kennissen mee te nemen. Het moet een gezellige avond worden met bekende, maar ook nieuwe gezichten.”

Restaurant Day is in Groningen nog niet zo bekend, maar Inge, Cindy en Ilona hopen het evenement hier op de kaart te zetten. Spannend? Absoluut, vinden ze, maar ook erg leuk. Cindy: ,,Ik heb er zin in, omdat ik iets ga doen waar ik altijd veel energie van krijg. We gaan gewoon kijken wie er op afkomen, maar het zullen vast geen zeikerds zijn!”

Restaurant ICI (Zonstraat 5, Zuidhorn) is zaterdag 16 mei van 12-18 doorlopend open voor een borrel of koffie. De Italiaanse lunch is van 12-14 (€12 incl. drankjes), de tapasborrel van 16-18 (€12 incl. drankjes) en het diner begint om 19:30 (€25 incl. drankjes). Er is plaats voor 12 personen, opgeven kan via restaurantday.ici@hotmail.com.

Ook huiskamerrestaurant De Stille in Veendam doet mee aan Restaurant Day. Meer informatie vind je op hun website.