Zwolle voor foodies

De zomer is in aantocht, en daarmee de dagtochtjes. Waar kun je in andere Nederlandse steden terecht voor lekker eten en een goed glas wijn? Wij daalden af naar Zwolle.

Lunch: Vito’s, Grote Markt 11

Vito's

In Zwolle hebben ze de koolhydraatarme ellende overgeslagen, en dat is met dank aan Vito’s. De broodjeszaak is een begrip in de stad en tussen 12 en 14 afgeladen. Je kunt niet kiezen uit pistoletjes of waldkorntriangels: Vito’s heeft één soort brood. Heerlijk knapperig brood met zeezout, rozemarijn en parmezaanse kaas. Wat het beleg betreft is er wel keuzevrijheid, en de capra (jonge geitenkaas, rucola, honing en amandelen) smaakt voortreffelijk.

 

Salute, Diezerstraat 121

Salute

Salute geldt als één van de beste ijssalons van Zwolle, op een zonnige dag staat men rijendik in de winkelstraat te wachten op verkoeling. Het stroopwafelijs is romig met gulle stukken stroopwafel en datzelfde valt te zeggen over de portie: in dit bakje zit slechts één bolletje.

 

Dille & Kamille, Op Tafel en Oldenhof

Kookwinkels

Het wemelt in Zwolle van de kookwinkels met hebbedingetjes en daadwerkelijk nuttig kookgerei. Oldenhof is te vinden in de Diezerstraat (vergelijkbaar met de Herestraat) op nummer 100 en Op Tafel in de Sassenstraat 43 (een beetje de Folkingestraat van Zwolle). Dille & Kamille zit aan Eiland 42, maar daarvoor hoef je niet meer de stad uit, nu Groningen ook een vestiging heeft!

 

De kookboekafdeling van Waanders in de Broeren, Achter de Broeren 1-3

Waanders in de Broeren

Boekhandel Waanders in de Broeren heeft misschien wel één van de mooiste kookboekafdelingen van Nederland. Naast kookboeken vind je er ook wijn en delicatessen, waaronder de kruiden en sauzen van Jonnie Boer, die in Zwolle driesterrenrestaurant De Librije bestiert.

 

Het Zwolse Balletjeshuis

Het Zwolse Balletjeshuis

Een ouderwetse snoepwinkel met schepsnoep in glazen potten, ideaal voor kinderen en volwassen zoetekauwen. Triviaal feitje: de balletjes zijn niet rond, maar vroeger was balletje een ander woord voor snoepje. Toen suiker nog duur was diende een Zwols balletje ook als zoetstof bij hete dranken, mensen zogen erop terwijl ze koffie of thee dronken.

 

Delicatessenzaken

Delicatessen

Inwoners van Zwolle hoeven niet bang te zijn dat ze ooit om kaas of droge worst verlegen zitten. Een vrij kleine greep uit het grote aanbod delicatessenzaken:

  • De Zuivelhoeve (delicatessen), Diezerstraat 2
  • Bonbonnerie Borrel, Diezerpoortenplas 7
  • Het Hanze Huis (delicatessen), Sassenstraat 76
  • Schuttelaar (delicatessen, ook in cadeauverpakkingen), Luttekestraat 21
  • Konkeltje koffie en thee, Dijkstraat 3

 

Villa Suikerberg, Potgietersingel 1-a

Villa Suikerberg

Op een steenworp afstand van de binnenstad, maar toch een landelijk gevoel: in dit prachtige pand met een terras vol zon kun je terecht voor een drankje met lunch en/of taart.

 

Uit eten

Nog een paar dinertips, mocht je ’s avonds in Zwolle blijven:

  • Bistro De Buik van Parijs, Willemskade 6
  • Bistro Pampus, Kamperstraat 40
  • Tapas bij Las Rosas, Rodetorenplein 10-11

 

Uit drinken

  • Cocktails bij Mizu, Jufferenwal 32
  • Café De Tagrijn, met keer op keer de beste huiswijn! Buitenkant 8, door het ieniemini sprookjesdeurtje.