Hier bij De Smaak van Stad schrijven we veel over restaurants die nieuw zijn of een hip concept hebben. Maar laten we eerlijk zijn, soms heb je gewoon zin in iets vertrouwds. Deze klassieke bruine eetcafés draaien al decennia mee in de Groningse horeca.

Ugly Duck

De naam doet misschien anders vermoeden, maar eetcafé Ugly Duck is zeker geen lelijk eendje. Het interieur met de zwart-wit geblokte vloer, glas-in-lood-lampen en hoge houten lambrisering heeft wel iets van een Franse bistro. Op de kaart vind je eetcafé-klassiekers als varkenshaas, spareribs en kaasfondue, maar met glutenvrije opties en een wekelijks wisselend ‘biergerecht’ gaat de zaak zeker met z’n tijd mee. Zwanestraat 28

De Kleine Kasteleine

Dit ieniemini-restaurantje stijgt net even wat uit boven de andere bruine eetcafés in Stad. Het interieur van De Kleine Kasteleine is net zo bruin als bij de collega’s, maar extra gezellig doordat er maar een paar tafeltjes zijn verdeeld over twee verdiepingen. In de al even kleine open keuken worden prima gerechten bereid die in de Frans-Mediterraanse hoek zitten: geen liflafjes, maar stevige kost. Carolieweg 31  

Stadtlander

Stadtlander is vermoedelijk het oudste etablissement in dit lijstje. De zaak bestaat al bijna 42 jaar en was ooit een van de eerste eetcafés in de stad. Wie van mensen kijken houdt, moet om een plekje in de serre vragen. Die fungeert in de zomer als verlengstuk van het terras en is in de winter verwarmd. De specialiteit van het huis zijn de spareribs met knoflooksaus, maar er staat hier ook diamanthaas, pepersteak en schartongfilet op het menu. Poelestraat 35

d’Ouwe Brandweer

Eetcafé d’Ouwe Brandweer, met brandweerrood geverfde gevel, doet zijn naam eer aan: overal waar je kijkt zie je brandweerattributen en oude foto’s van brandweerlui aan het werk. Los van het gezellige interieur is dit een goede plek om een hapje te eten voor je naar de bioscoop gaat, want er is een vriendelijk geprijsd Pathé-menu. De relatief luxe daghap hier is een aanrader, met aparte schaaltjes friet en salade bij je hoofdgerecht. Gedempte Zuiderdiep 75

Roezemoes

Natuurlijk, bij Roezemoes kun je ook de saté of steak met friet krijgen die verplichte kost zijn op de menukaart van elk bruin eetcafé. Maar het unique selling point hier zijn de traditionele gerechten. Neem bijvoorbeeld eens een bord hutspot met klapstuk, stamppot mous of de ‘Groningse rijsttafel’ met kapucijners en spek. Gegarandeerd geen honger de rest van de avond. Gedempte Zuiderdiep 15