Vergeleken met andere landen loopt Nederland achter als het gaat om visconsumptie. Dat sporadische bakje kibbeling op de zaterdagmarkt zet natuurlijk geen zoden aan de dijk. Zonde, want vis is niet alleen smakelijk, de vleesvervanger is ook nog eens goed voor je. Reden voor Peggy Bouwer om eens uit te zoeken waar je in Groningen – Stad en daarbuiten – moet zijn voor een verse hap uit de zee.

Brussels Lof

Over het vervangen van vlees gesproken: bij Brussels Lof doen ze niet anders. Op de kaart vind je enkel vis en vegetarische gerechten, bereid met verse seizoensproducten van biologische oorsprong. Om teleurstelling bij echte carnivoren te voorkomen: aan de gerechten wordt dermate veel zorg besteed, dat je binnen mum van tijd dat geliefde stukje vlees vergeten bent. A-Kerkstraat 24

Hanasato

Écht Japans eten in Groningen doe je bij Hanasato. En nee, dan hebben we het dus niet alleen over sushi, maar over authentieke Japanse gerechten die gekookt zijn in de washoku-stijl: een manier van koken die door UNESCO is erkend als Japans cultureel erfgoed. De Japanse keuken staat bekend om haar delicate, veelal rauwe visgerechten, maar ook groenten en (wagyu-)rundvlees zijn goed vertegenwoordigd op het menu. Gedempte Zuiderdiep 55 

Cave Oporto

In de Brugstraat zit een Portugees restaurantje verstopt: Cave Oporto. In een oude gewelvenkelder worden gerechten bereid die gebaseerd zijn op Portugese recepturen. En Portugezen zijn nu eenmaal gek op vis. Vandaar dat uit de ‘Cave’ regelmatig geuren van gegrilde sardines, tonijnsteak en gamba’s omhoog komen. Voor wie het niet vissig genoeg kan, is er een voortreffelijke paelha of cataplana de peixe, een typisch Portugees visgerecht met gamba’s, mosselen, calamares en diverse vissoorten. Brugstraat 17

Imono

Toch zin in all you can eat sushi? Dan ben je bij Imono aan het juiste adres. Met een zeer uitgebreide keuze aan diverse sushi van vissoorten waaronder heilbot, krab, makreel, tonijn, zeebaars en paling, is het zeker dat je je aanbevolen dagelijkse hoeveelheid omega-3 vetzuren binnen krijgt. Je mag namelijk 2,5 uur lang onbeperkt genieten van de Japanse kunstwerkjes. Gelkingestraat 18-20

Robuust

Hoewel Robuust niet bovengemiddeld scoort als het gaat om het percentage vis op de kaart, krijgen ze toch een eervolle vermelding in deze lijst. Dit restaurant organiseert namelijk haringparty’s en beschikt ook nog eens over een heus oestermeisje. Visliefhebbers komen hier zeker niets tekort, want zij kunnen kiezen uit oesters, bisque d’homard of coquilles Saint-Jacques als voorafje en tonijnsteak, vangst van de dag of een uitgebreide seafood plate met kreeft en krab als hoofdgerecht. Schuitendiep 48

‘t Ailand

Foto: Facebook t Ailand

Hoe dichter bij de zee, hoe groter de kans op een visje. Dat klinkt best logisch, toch? Lauwersoog is zo’n 40 minuten rijden van de stad Groningen, en telt meer visrestaurants dan heel Stad. Een ritje dat echt de moeite waard is, want jouw visbeleving wordt hier helemaal compleet met een frisse zeewind en uitzicht over het wad. Bij ‘t Ailand proef je bijvoorbeeld de dagverse vangst van regionale vissers en worden kokkels en oesters geserveerd zó van het wad op je bord. Leuk om te weten: ‘t Ailand organiseert diverse visworkshops en culinaire wadvistochten. Haven 49a, Lauwersoog

‘t Kleine Oestertje

Met slechts zeven tafeltjes is ‘t Kleine Oestertje in Oldehove misschien wel het kleinste visrestaurant van Groningen. De specialiteit is het visverwennerijmenu van de chef. Even van tevoren het menu bekijken op de site? Vergeet het maar. Het restaurant heeft geen website en de eigenaar, die tevens chef is, laat weinig los over de visverrassingen die hij voor je in petto heeft. Kom maar gewoon een keer langs. ‘t Kleine Oestertje is open van vrijdag tot en met zondag. Schoolstraat 22, Oldehove

Visrestaurant Landman

Foto: Visrestaurant Landman

Landman staat voor een bijzonder uitgebreide keus aan vis, betaalbaar en zonder poespas. Specialiteit is de Termunter schotel: vier verschillende soorten vis, gebakken in een klontje boter. Landman is niet alleen een restaurant, maar ook een vishandel. Dat is handig voor de thuischefs die zelf aardig tot goed overweg kunnen met een fileermes. Kenninckweg 2-4, Termunten

Visrestaurant Het Gemeentehuis

Restaurant Het Gemeentehuis ligt op een steenworp afstand van Noordpolderzijl, de kleinste getijdenhaven van Nederland. Een lange traditie in de visserij is hier nog altijd zichtbaar én proefbaar want de vissen en garnalen die op het wad gevangen worden, belanden hier op de kaart. Zo’n gebakken schol of sliptongetje smaakt uiteraard extra lekker na een fikse wadloop- of fietstocht. Raadhuisstraat 35, Usquert