Brouwcafé De Prael schenkt de eerste biertjes aan het Boterdiep

De Prael, de nieuwe brouwerij annex eetcafé aan het Boterdiep, schonk donderdagmiddag zijn eerste biertjes tijdens de officiële opening. Die kwamen overigens nog niet uit eigen huis: de brouwinstallatie is nog in bestelling. Voorlopig wordt het gerstenat uit Amsterdam aangevoerd, waar de eerste vestiging van De Prael staat.

Oprichter Arno Kooy en wethouder Roeland van der Schaaf waren aanwezig om te praten over de missie van De Prael: werkervaring bieden aan mensen die moeilijk aan de slag komen op de arbeidsmarkt. Dat concept werkt in Amsterdam zo goed dat Kooy een franchise-model heeft opgezet. In Groningen wordt De Prael geleid door re-integratiebedrijf WerkPro, dat ook restaurant Het Oude Politiebureau in de Oosterparkwijk uitbaat.

,,Kijk, die stamtafel en de stoelen, de leren banken en de bar: bijna het hele interieur is gemaakt bij andere projecten van ons”, wijst Jorn Broesder van WerkPro trots aan. ,,Dat levert een mooie samenwerking op.” Een andere samenwerking is die met buurman Simplon, waarmee De Prael het binnenterras deelt dat uitkijkt op de open keuken. Bands die bij het poppodium optreden, komen eerst eten bij De Prael. ,,Daarom hebben we ook een piano en een paar gitaren neergezet, en er moeten nog meer instrumenten komen”, zegt bedrijfsleider Leo Steenstra. ,,Het zou leuk zijn als die bands dan hier ook wat spelen.”

Bij De Prael kunnen straks naar verwachting meer dan 50 mensen terecht: in de keuken, in de bediening en in de brouwerij. Broesder: ,,De keuken is om die reden heel erg groot. En het brouwproces is zo min mogelijk geautomatiseerd, bijna alles gebeurt gewoon handmatig bij ons.”

Als bezoeker zul je als het goed is niet veel merken van de sociale insteek van De Prael, want de medewerkers worden begeleid door oude rotten in het vak. Je komt er voor een lekker biertje, een lekkere hap en de sfeer, is de bedoeling. In het eetcafé dat naast de brouwerij zit kun je terecht voor schappelijk geprijsd eten: Japanse ramen met eend, falafel met ‘waddengroente’ en een Praelburger voor rond de €15, een daghap voor €8,50. ,,We willen het laagdrempelig houden”, vertelt Steenstra, zelf voormalig chef-kok.

Bij elk gerecht worden op de menukaart bijpassende biertjes aangeraden. Er zijn momenteel 11 vaste De Prael-bieren plus een aantal specials en aan meer wordt druk gewerkt. ,,In Amsterdam hebben ze bijvoorbeeld Code Blond, een biertje dat gemaakt is met lokaal opgevangen regenwater. Dat willen we hier ook graag”, zegt Steenstra. ,,En we experimenteren met wijnbier, dus een bier gebaseerd op druiven.”

Als het even kan wordt er in het eetcafé gewerkt met duurzame producten, zoals fairtrade koffie, biologische wijn en ingrediënten uit de streek. ,,Maar dat moet zich nog verder ontwikkelen de komende tijd. Eerst maar eens open.”

De Prael is doordeweeks open vanaf 13.30 uur, weekends vanaf 11.30 uur. Je kunt er terecht voor borrel en diner, maar op termijn ook voor de lunch.