Groningse foodtrucks verkopen eten met een snufje idealisme

Leuk, al die foodtruckfestivals in de stad deze zomer, maar de rollende keukens uit eigen regio waren nogal ondervertegenwoordigd. Toch zijn er wel Groningse foodtrucks. Wie zitten erachter en waar vind je ze?

Lunchbox

Voor Marian Stobbe-Strijker was het de vrijheid die haar deed besluiten een foodtruck te beginnen. Ze werkte na het afronden van de middelbare hotelschool in Groningen jarenlang in de horeca in binnen- en buitenland en wilde al een tijd iets voor zichzelf beginnen, maar wilde zich niet binden aan een horecapand met de bijkomende hoge kosten. Door voor een keuken op wielen te kiezen kon ze met een klein budget van start. Ze koos bewust niet voor een opgeleukte oude wagen, zoals die veel op foodtruckfestivals staan, maar kocht een relatief nieuw busje. ,,Nog nooit autopech gehad! Ik heb mijn geld voornamelijk gestoken in goede keukenapparatuur en goede ingrediënten.”

Welke gerechten Marian verkoopt vanuit haar Lunchbox Foodtruck wisselt. Vaak stelt ze een menu samen dat past bij het thema van het evenement. ,,Op het Montmartre schildersfestival kon je bij ons Franse gerechtjes krijgen, en in september staan we op Venezia del Nord met Italiaans eten.” Aan hamburgers doet ze niet. ,,Die zijn er al genoeg te krijgen. Ik bied altijd wel vis, vlees en vegetarisch aan en vaak ook broodjes, salade en soep.”

Inspiratie voor dat eten – ze kookt biologisch en als het even kan met regionale producten – doet ze overal op. ,,Vorige week ben ik naar Kopenhagen gegaan om Copenhagen Streetfood te bekijken, dus zelfs in mijn vakantie ben ik er mee bezig. Ik ben nogal geobsedeerd door koken.”

Lunchbox staat op 29 augustus op Kanaalpop in Zuidhorn, op 5 september op Venezia del Nord in Appingedam, op 12 september op de open dag van ambulancezorg Drenthe op vliegveld Eelde en op 18, 19 en 20 september op de Country Fair in Emmen.

Lekkere Trek

Strikt gezien is Lekkere Trek geen Stad-Groninger foodtruck, want eigenaar Herman van Vliet woont in Doezum. Maar omdat hij deeltijdstudent Geschiedenis is aan de RuG nemen we zijn rollende keuken toch op in deze lijst. We laten ook maar even buiten beschouwing dat de Lekkere Trek-truck versierd is met de Friese vlag; een Groningse versie zit er namelijk aan te komen.

Nou ja, vooruit: een Groninger die rondrijdt in een busje met een Friese vlag, dat vereist toch enige uitleg. Herman, naast student ook ondernemer en hobbyboer, maakt zich zorgen over onze eetcultuur. Hij vindt dat Nederland toe is aan een slow food-revolutie. Wij waarderen regionale producten te weinig, stelt hij, weten te weinig van de boeren die ons voedsel produceren en eten ook nog eens te vet, te zout en te zoet. Met zijn foodtruck – die hij samen met zoon Jetze uitbaat – wil hij de mensen op straat verleiden om anders te gaan eten, ,,want alle revoluties beginnen op straat”. En deze revolutie moet op het platteland beginnen, waar het eten vandaan komt. ,,Daarom gaan we van start in Friesland, dan volgt Groningen en daarna gaan we naar de Randstad.”

Het menu verschilt van festival tot festival, maar er zijn een paar vaste uitgangspunten: het eten komt uit de streek en is seizoensgebonden, er staat altijd minimaal één vegetarisch gerecht op de kaart en de frituurpan komt er niet aan te pas. ,,We verkopen bijvoorbeeld een hamburger van Fries roodbont met ketchup van duindoornbes, een hartig taartje of risotto van gort met erwten, ui en paprika.”

Lekkere Trek staat op 27 augustus op Into The Wild in Leeuwarden, op 1 september op het Oldtimerfestival in Appelscha en op 4 oktober op Voor Niets Gaat De Zon Op in Groningen. 

Foto Jamie Magazine via Lekkere Trek

Cut the Crêpe

Cut the Crêpe is er voor wie maar weinig te besteden heeft. Marije Lamsma en Kerensa Strijker herinneren zich namelijk maar al te goed hoe vervelend ze het zelf altijd vonden als bleek dat die lekkere hapjes op een festival gillend duur waren. ,,Dus proberen we de prijs altijd laag te houden, ook al verdienen we er dan zelf wat minder aan.” Dat compenseren ze in elk geval niet door voor goedkope ingrediënten te kiezen: alles is biologisch. ,,Maar we krijgen gelukkig veel hulp van vrienden en kennissen die vrijwillig achter de bakplaat staan.”

Marije werd geïnspireerd door twee crêpeverkopers die ze op een theaterfestival in Frankrijk tegenkwam. ,,Ik dacht: dat is romantisch, dat ga ik ook doen.” Ze besprak het plan met vriendin en collega Kerensa, met wie ze samen bij de Oosterpoort in de horeca werkte, en niet veel later hadden ze een caravan op de kop getikt die ze verbouwden tot rijdende keuken. Van daaruit verkopen ze crêpes voor elke smaak: simpel, met citroen en suiker, met chocopasta en banaan voor zoetekauwen of met spek en kaas voor als je hongerig en/of katerig bent.

Inmiddels weten de twee dat het bestaan als crêpeverkoper toch niet zo romantisch is: ,,Het is veel en hard werken. Maar het is wel heel leuk, en het is voor ons iets dat we erbij doen in de weekends en vakanties.” Voor grote evenementen, zoals straks Noorderzon, verruilen ze de caravan voor een vaste kraam. Minder charmant misschien, maar wel zo praktisch. Daar hebben ze namelijk meer ruimte voor een extra bakplaat, die nodig is om aan de grote vraag te voldoen.

Cut the Crêpe staat van 20 tot 30 augustus op Noorderzon, en van 4 t/m 6 september op Into The Great Wide Open op Vlieland.