Foto: Let's Gro

Let’s Gro voor foodies

Inspiratiefestival Let’s Gro, vrijdag 20 en zaterdag 21 november op tal van locaties in Groningen, heeft een bomvol programma. Wij zetten voor je op een rij welke bijeenkomsten en activiteiten je als foodie zeker niet mag missen.

Neem een kijkje bij de Voedselbank
Niet iedereen kan het zich veroorloven om uit eten te gaan, of zelfs maar de dagelijkse boodschappen te doen. In de stad Groningen zijn 17.000 minimahuishoudens met 10.000 bijstandsgerechtigden en leeft één op de vijf kinderen in armoede. Zo’n 650 gezinnen doen een beroep op de Voedselbank. De Voedselbank geeft rondleidingen om te laten zien hoe dat in zijn werk gaat. Ook is er een brainstormsessie waarin wordt nagedacht over hoe het aantal klanten van de Voedselbank binnen vijf jaar gehalveerd kan worden.

Proef bier bij Brouwerij Martinus
Ondernemer Albert-Jan Swierstra zag de vraag naar drukwerk afnemen en besloot zijn drukhal in hartje stad anders in te zetten: als bierbrouwerij. Brouwerij Martinus opende in oktober zijn deuren en tijdens Let’s Gro kun je er een kijkje nemen. De rondleidingen eindigen met een bierproeverij.

Wandel je diner bij elkaar
Als je meedoet aan het Walk-in Diner 2.0 op vrijdagavond loop je alles wat je eet er meteen weer af. Je krijgt drie gangen voorgeschoteld, elke gang op een andere locatie, en ondertussen ga je met je tafelgenoten in gesprek over biologisch en duurzaam eten, voedselverspilling en fair trade. Aansluitend kun je meedoen aan De Grote Voedselpubquiz, maar om daar te scoren moet je ook bij de presentatie van het onderzoek ‘Groningers en duurzaam voedsel’ eerder op de dag zijn geweest.

Leer meer over jenever bij Hooghoudt
Hoe maak je jenever? Wat is gelagerde moutwijn? hoe extraheer je ingrediënten en wat betekent het als ergens een distillaat in zit? Na een rondleiding door de distilleerderij van Hooghoudt heeft jenever geen geheimen meer voor jou. De rondleiding is gratis, als je ook mee wilt doen aan een proeverij betaal je €12,50.

Eet tegen de honger
Een diner organiseren om te discussiëren over honger en obesitas, dat is misschien een beetje cru. Maar ach, eten moet je toch, en de sprekers bij het Meal of Grunn zijn interessant. Schuif aan bij hoogleraar voeding en gezondheid Jaap Seidell, varkenshouder en akkerbouwer Annegien ten Have en voedingsonderzoeker Sanderine Nonhebel. Zij praten onder leiding van moderator Dick Veerman van Foodlog over hoe het kan dat het eten zo oneerlijk verdeeld is over de mensheid, en wat wij daaraan kunnen doen.

Oogst groente uit het water
Duurzaam voedsel verbouwen wordt steeds belangrijker. Een  van de methodes waarmee je dat kunt doen is aquaponics, een minikringloop van waterdieren, bacteriën en planten die voedsel oplevert. Op het voormalige Suikerunieterrein staat een proefopstelling. Je kunt je hier laten uitleggen hoe het werkt, en je kunt proeven van de oogst.

Proef soep van ongewenste vis
Honger gekregen? Ook op het voormalige Suikerunieterrein staat Proeflokaal ‘t Ailand met een kraampje waar je oesters van het Wad en ‘doordraaisoep’ kunt proberen. Noordzeevis waar nu geen markt voor is wordt verwerkt tot vissoep. Zo wordt er geen voedsel verspild.

Voor de meeste activiteiten moet je je opgeven. Klik op de links voor meer informatie. Het volledige programma van Let’s Gro is te vinden op de festivalwebsite.