United Kitchen helpt buitenlandse vrouwen integreren in Groningen

Ze komen van over de hele wereld, wonen al een aantal jaar in Nederland, maar weten de weg in de samenleving nog niet altijd even goed te vinden. United Kitchen wil buitenlandse vrouwen in Groningen een zetje in de goede richting geven door ze samen een diner voor Stadjers te laten koken.

Linzensoep, runderstoofpot met okra en tomaat, filodeeg gevuld met kaas en spinazie: meer dan zeventig mensen schoven zondagavond aan voor een driegangenmenu bij Eeterie De Globe aan het Akerkhof, dat eens per maand het domein is van United Kitchen. Een groot succes, vertelt bestuurslid Jouke Rijpkema. ,,We moesten de reserveringen stopzetten, want we wilden ook niet meer eters ontvangen dan we aankunnen. Vorige keer waren er nog 28 gasten.”

Het is dan ook een sympathiek evenement: vrouwen met een multiculturele achtergrond koken gerechten uit hun thuisland voor betalende gasten, met als doel de integratie te bevorderen én geld te verdienen voor hun eigen professionele ontwikkeling. Rijpkema: ,,We bekostigen er bijvoorbeeld een werkcoach mee of een cursus.”

United Kitchen is een initiatief van de Groningse tak van Enactus, een internationaal studentennetwerk gericht op sociaal ondernemerschap. Een eerste editie van het diner tijdens inspiratiefestival Let’s Gro smaakte naar meer en sinds vorige maand heeft United Kitchen een vaste plek gevonden bij De Globe. De studenten gingen langs bij Vrouwencentrum Jasmijn om deelnemers te rekruteren. ,,Dat werkte heel goed, de vrouwen zijn zo enthousiast dat ze vriendinnen meebrengen.” Ze komen uit alle delen van de wereld: de Filipijnen, Brazilië en Syrië, maar ook Hongarije, somt Rijpkema op.

Het gaat vaak om vrouwen die de deur weinig uitkomen en dus niet goed integreren. ,,Ze hebben het hier heel gezellig met elkaar. Ze wisselen recepten uit en zoeken elkaar ook buiten dit project om op.” Maar het doel is vooral ook om ze met Nederlanders te laten praten. Want ook al spreken ze de taal, contact leggen is een tweede. ,,Daarom komen ze tijdens deze diners in de eetzaal iets vertellen over het gerecht dat ze bereid hebben en daarna schuiven ze gezellig aan bij de gasten.”

Het vierkoppige team achter United Kitchen neemt z’n taak serieus: ze gaan bij alle deelnemers thuis op bezoek om te bespreken tegen welke vragen of problemen zij aanlopen. ,,Er zijn heel veel projecten en instanties die ze kunnen helpen, maar vaak weten ze die niet te vinden”, legt Bas Sprenger de Rover uit. De studenten hebben zelf een paar maanden besteed aan het opstellen van een uitgebreid stroomschema, dat de vrouwen met behulp van gerichte vragen naar de juiste instantie leidt.

Een van de koks deze keer is de Congolese Marie-Josée, die ook de posters van United Kitchen siert. ,,Ik vind het heel erg leuk om hier te koken, om het eten uit mijn land te laten proeven. Daar word ik gelukkig van”, lacht ze. ,,Ik woon in Beijum en daar ben ik heel actief, maar op deze manier bouw ik ook aan mijn netwerk buiten de wijk. ”

Doorgaans zijn het vrouwen die in de keuken staan bij United Kitchen. Mannen komen vaak de deur wel uit door hun werk, is de ervaring van Rijpkema. Maar vanavond is Mustafa de chefkok, die van zijn hobby inmiddels zelfs zijn beroep heeft gemaakt. Hij was marketingmanager in Syrië en vluchtte twee jaar geleden vanwege de oorlog naar Nederland. ,,Een vriendin vroeg me om in Utrecht te koken voor internationale studenten. Zo kwam ik op het idee om mijn eigen cateringzaak te beginnen.” Door nu zijn kookkunsten te laten zien hoopt hij bekendheid te genereren voor zijn bedrijf Syrian Food.

De volgende editie van United Kitchen is op 3 juni. Meer informatie vind je op de website of op Facebook.