Eet je door de herfst met deze kookboeken

Het is koud, nat en het waait: de herfst is weer begonnen. Troost jezelf met deze kookboeken vol comfort food.

Simply Nigella – Nigella Lawson, €34,99

De herfst associeer ik met comfort food, en comfort food associeer ik met Nigella Lawson. Dat is vooral te danken aan haar tweede kookboek Hoe word ik een goddelijke huisvrouw, wat mij betreft het ultieme bakboek. Nigella doet niet al te ingewikkeld en kijkt niet op een klontje boter meer of minder, maar haar recepten zijn eigenlijk altijd erg geslaagd. In haar nieuwste boek, Simply Nigella, gaat ze op dezelfde voet verder met makkelijke diners die je uit een kom eet, troostende stoofpotten en zondige zoetigheden. Perfect voor een gure avond.

Een appel per dag – Keda Black, €19,95

Als je in het gelukkige bezit bent van een appelboom in de tuin heb je nu waarschijnlijk heel veel appels liggen. Nou kun je daar oneindige hoeveelheden appelmoes en appeltaart van maken, maar dat gaat vervelen. Een appel per dag doet je nog 70 andere ideeën aan de hand, zowel zoet als hartig. Handig: de hoofdstukken zijn ingedeeld op appelras, en er staat ook informatie in het boek over het conserveren van het fruit. Geen appelboom in de tuin? Dan heb je een mooi excuus om naar een plukdag bij een boomgaard te gaan.

Nopi – Yotam Ottolenghi en Ramael Scully, €34,95

Als het buiten miezert en waait blijf je het liefste binnen. Dan heb je dus voldoende tijd om uitgebreid te koken, en kun je prima de kookboeken van Yotam Ottolenghi tevoorschijn halen. De recepten van de beste man zijn namelijk erg lekker, maar vaak ook nogal bewerkelijk. Nopi, zijn nieuwste boek, gaat daar zelfs nog een stapje verder in: dit zijn recepten die rechtstreeks uit het gelijknamige restaurant van Ottolenghi komen. Vooral voor de gevorderde hobbykok, dus. Voor de exotische ingrediëntenlijsten zul je overigens alsnog naar buiten moeten, want de kans dat je ze allemaal in huis hebt is niet heel groot.

Bakbijbel – Rutger van den Broek, €29.99

Rutger van den Broek won twee jaar geleden de eerste editie van Heel Holland Bakt, en heeft net zijn derde kookboek uitgebracht. Productief mannetje, dus. Zijn Bakbijbel is een fijn naslagwerk, waarin stap voor stap en met illustraties allerlei basistechnieken worden uitgelegd: van het maken van de diverse soorten deeg tot het konfijten van citrusschil. Ook is er een hoofdstuk gewijd aan keukengerei en bakbenodigdheden, en legt Rutger uit wat er zoal mis kan gaan tijdens het bakken en wat je daar aan kunt doen.

Jamie’s Comfort Food – Jamie Oliver, €29,99

Over productief gesproken: Jamie Oliver heeft inmiddels zoveel kookboeken op zijn naam staan, daarvan moet er toch wel eentje bij het thema ‘Herfst’ passen. En jawel, daar hebben we Jamie’s Comfort Food, vol met recepten voor als het buiten koud is: Yorkshire pudding, mac & cheese, pierogi, brownies met pindakaas en jam. Gezond is het allemaal niet natuurlijk, maar gelukkig is Jamie zo aardig geweest om achterin het boek per recept te vermelden hoeveel calorieën, vet, suiker en koolhydraten erin zitten. Dan weet je hoeveel rondjes extra je de volgende dag moet rennen.

Eten op zijn Vlaams – Louis Paul Boon, €19,99

Zodra de bladeren van de bomen beginnen te vallen krijg ik zin om een weekendje naar België te gaan. Dat zal er mee te maken hebben dat ze daar zo goed zijn in troosteten: stoofvlees met bier, dikke frieten, Luikse wafels. De heruitgave van Eten op zijn Vlaams, een bundeling columns van schrijver Louis Paul Boon waarin hij de authentieke Vlaamse volkskeuken bejubelt, mag in dit lijstje dus niet ontbreken. Het is meer een leesboek dan een kookboek, maar mocht je trek krijgen, dan kun je zo aan de slag. Van elk gerecht waar Boon over schrijft, wordt namelijk ook het recept gegeven.

De bovengenoemde titels zijn allemaal te vinden in de kookboekensectie van Van der Velde.