Kookboek: Reizende Sterren

Wat foodfestivals betreft liep Groningen in voorgaande jaren achter. De schade wordt dit jaar ruimschoots ingehaald. Om alvast in de stemming te komen testten wij het kookboek Reizende Sterren van Monica Abdoel, over de kern van menig foodfestival, namelijk karrende keukens en smaaknomaden.

Karrende keukens, ook wel foodtrucks genoemd. Monica Abdoel geeft in deze vuistdikke paperback een overzicht van de Nederlandse foodtruckindustrie. Hoewel je bij het voorwoord van Abdoel – zelfverklaard food expressionista, hippiefamilie, vrijheid, blijheid, inspirerende teksten, blabla – om de paar zinnen braakneigingen moet onderdrukken, maakt de rest van het boek wel degelijk hongerig.

Voordat de foodtrucks van Hollandse bodem aan bod komen, wordt er eerst aandacht besteed aan het fenomeen foodtruck. Want was dit voorheen nog een plek voor kleffe kebab, nu we steeds meer van de wereld gaan zien en in aanraking komen met Aziatisch en Mexicaans streetfood, zijn velen erachter gekomen dat dit minstens zo lekker kan zijn als restauranteten. De chefs die in Reizende Sterren hun verhaal doen hebben er een eigen draai aan gegeven.

Het boek heeft een vrij vaste opzet: per foodtruck wordt eerst een achtergrondverhaal verteld, waarna de chefs een recept delen. Door middel van icoontjes wordt duidelijk gemaakt wat voor gerechten de foodtrucks verkopen, en het boek staat vol QR-codes met verwijzingen naar muziek. Een minder goed idee: je kunt het boekomslag bekladden met een krijtje dat bij het boek zit inbegrepen. Oké, waarom? Omdat sommige ondernemers hun menu op een krijtbord schrijven. Juist.

Reizende Sterren is verder mooi en kleurrijk vormgegeven. Het doet denken aan een festival en je krijgt zin om ernaartoe te gaan. En om een foodtruck te beginnen. De bedoeling van een foodtruck is natuurlijk dat je het eten to go krijgt, en daarvoor moet het handzaam zijn. In Reizende Sterren staan talloze recepten voor spiesjes, soepen, wraps, galettes en lekkere zoetigheden en drankjes. Daarnaast zijn hamburgers vaste menu-opties van menig foodtruck, en daarom testten wij twee burgerrecepten, één vlees en één vega.

Van Burgermeester – Meesterlijke cheeseburger met harissamayo

Klopt het recept? Je moet de dikke burger voor een meer doorbakken resultaat nog iets langer dan twaalf minuten in de pan houden, maar verder krijg je een mooie, solide burger. De supermarkt verkoopt alleen geen harissapasta, dus de mayo wordt vervangen door mosterd. Het is een terugkerend probleem bij Reizende Sterren: sommige ingrediënten zijn wat moeilijker te verkrijgen en het ene recept staat nauwkeuriger beschreven dan het andere. Geeft niet, er zijn recepten genoeg in het boek.

Lijkt het op ’t plaatje? Exclusief harrisamayo, maar die zie je toch niet op het plaatje. Dus ja!

En smaakt het een beetje? Toegegeven, deze smaakmaker eet geen vlees en heeft de burger aan haar vriend gevoerd. Die was echter zeer tevreden. Wat wil je ook, met burgers van 180 gram per stuk.

Van Mobiele Flexitaria – Recept van Eef en Lien

Klopt het recept? Daar gaan we weer, de zoveelste vegaburger die gedoemd is te mislukken en van ellende en overtollig bietenvocht uit elkaar valt. Althans, dat was de gedachte waarmee dit bonenexperiment werd aangevangen. Maar nee, door de bonen goed te laten uitlekken en te mengen met slechts twee eetlepels paneermeel krijg je een verrassend goed resultaat. Het is bijna beton, en zelfs in de pan blijft het bijeen.

Lijkt het op ‘t plaatje? Niet echt, maar het broodje in het boek is vervangen door een pitabroodje en de enorme kwak barbecuesaus is achterwege gelaten. De burger lijkt te kloppen, voor zover je kunt zien.

En smaak het een beetje? De wonderen zijn de wereld nog niet uit, daar is-ie dan: de langverwachte smaakvolle en vaste vegaburger die je gewoon thuis kunt maken!

Conclusie: Reizende Sterren is een heerlijk bladerboek om bekend te raken met het new age eten. Niet alle recepten zijn even geschikt om thuis te realiseren, daarvoor moet je naar de truck. Maar het gros kun je in ieder geval uitproberen, en deze twee burgerrecepten zijn voor herhaling vatbaar.

Monica Abdoel: Reizende Sterren / Uitgeverij Komma, €29,95

Tip: zin in een feelgoodfilm over foodtrucks? Koop/huur/stream/download dan Chef (2014, met Jon Favreau, Robert Downey jr., Scarlett Johansson en Sofia Vergara), over een chef in een hip restaurant die dit beu is en een foodtruck opent.