5 x podcasts over eten

Er zijn tegenwoordig talloze podcasts over eten en drinken. Maar welke zijn nou echt de moeite van het luisteren waard? Wij zochten er vijf voor je uit, plus een radioprogramma.

Kookpotcast

Geïnteresseerd in de geschiedenis van eten? Dan is de Kookpotcast van het Groningse productiehuis PodGront een aanrader. Elke aflevering bereidt een gastkok – vaak een historicus of archeoloog – een oud recept en vertelt tijdens het koken over de historie ervan. Het recept staat ook op de site, dus je kunt zelf meekoken.

Cheft

Restaurantrecensent Hiske Versprille is net begonnen aan het tweede seizoen van haar podcast Cheft. In het eerste seizoen gaat ze in gesprek met Amsterdamse chefkoks – onder meer Joris Bijdendijk van RIJKS en tv-kok Yvette van Boven – en kookt ze samen met hen. In dit nieuwe seizoen pakt ze het anders aan: ze laat de culinaire wensen van bekende gasten in vervulling gaan. In de eerste aflevering leert Ionica Smeets bijvoorbeeld hoe je de perfecte rendang maakt. Net als bij de Kookpotcast kun je live meekoken.

Gastropod

Gastropod, van de Amerikaanse publieke radiozender NPR, belicht de historische en wetenschappelijke aspecten van voedsel en dat levert al vijf jaar lang boeiende verhalen op. Zo verdiepten de presentatoren zich onlangs in kimchi. Hoe komt het dat deze Koreaanse variant van zuurkool in korte tijd internationaal populair is geworden? En hoe werkt het fermentatieproces eigenlijk?

The Slow Melt

Een podcast voor de chocoholics, want The Slow Melt gaat negen afleveringen lang alleen maar over chocolade. Van de geschiedenis tot het maakproces en culturele aspecten. Waarom associëren we chocolade eigenlijk met liefde? En hoe leven de Afrikaanse boeren die 70 procent van ’s werelds cacao verbouwen?

The Splendid Table

Sommige afleveringen van The Splendid Table zijn een lang gesprek met een bekende kok – zo schoven Nigella Lawson en Rene Redzepi al eens aan – en anderen verdiepen zich in bijvoorbeeld de Japanse keuken, oesters, favoriete kookboeken of de opvolging bij boerenbedrijven. Oftewel: tussen de zevenhonderd afleveringen van The Splendid Table zit er altijd wel eentje die aansluit bij jouw interesses.

Bonus: Mangiare

Mangiare is officieel geen podcast, maar een radioprogramma. Maar je kunt de afleveringen – elke vrijdagavond live op radio 1 – natuurlijk wel gewoon op je gemak terugluisteren. Presentator Petra Possel praat met gasten uit de wereld van eten en drinken over hun vak. Zo blikken in de jongste aflevering wijnschrijver Nicolaas Klei, culinair journalist Hilary Akers en journalist Hassnae Bouazza vooruit op culinair 2020.