Eten bestellen voor dummies: zó ga je thuis uit eten

Nog nooit eten besteld, maar wil je er nu toch aan beginnen omdat buiten de deur dineren voorlopig geen optie is? Wij schreven een handige handleiding voor je.

Je zit al een paar weken zoveel mogelijk thuis en bent er wel een beetje klaar mee dat je elke avond moet koken met die voorraad ingeblikte tomaten en bonen die je aan het begin van dit alles hebt gekocht. En als je dan tóch naar de supermarkt gaat om wat verse ingrediënten te kopen, komt iedereen in je aura staan.

Je mist de uitgebreide maaltijden die je in februari nog at bij Vive la Vie, Eetwaar of Proevens. De borrelplankjes van het Concerthuis, de Uurwerker of Mr. Mofongo achtervolgen je in je dromen. En je wilt niet eens denken aan wat je allemaal overhebt voor een lange avond met vrienden eten bij FLO, Konbu of Achterwerk om vervolgens te verkassen naar Brouwerij Martinus, Mout of The Stockroom.

Maar laten we ophouden met dromen. We maken het beste van de situatie en voor nu betekent dat: thuis uit eten gaan. Keus genoeg, want naast de zaken die ook voor de coronacrisis al aan bezorgmaaltijden deden zijn er nu veel nieuwe restaurants de afhaal- en bezorgbusiness in gegaan.

Als je nog nooit eerder eten hebt besteld, is de vraag alleen: hoe doe je dat, thuis uit eten gaan? Wat zijn de ongeschreven regels? Bestaat er zoiets als een goede planning? En wat nou als je helemaal niet in de stad woont of er net buiten, waardoor je enige optie de pizzeria op de hoek is die nu juist wél gesloten blijft?

Het kiezen van een restaurant

Het makkelijkst voor jou is om gebruik te maken van een bezorgapp. In de stad kun je kiezen uit Thuisbezorgd, UberEats en FoodDrop. Bekijk het uitgebreide aanbod (gebruik de filters om de opties wat behapbaarder te maken) en maak je keuze. Voeg de maaltijden toe aan je winkelmandje en betaal via online bankieren.

Tot nu toe niet erg ingewikkeld, toch? Maar als je niet alleen wilt genieten van een avondje lekker eten, maar ook de lokale restaurants wilt steunen, lees dan verder. Want al die bezorgservices vragen een flink percentage van de opbrengst van de restaurants. Rechtstreeks bestellen is dus beter, als dat een optie is. Toch via een app? Dan is FoodDrop de beste optie, omdat dat een Gronings bedrijf is.

Bestellen of afhalen?

Veel restaurants bieden ook de mogelijkheid om eten af te halen; handig als je niet in de stad woont of in een buitenwijk waardoor je bezorgkeuze beperkt is. Denk bijvoorbeeld aan de ‘drive INDO’ van het Javaans Eetcafé.

Beide opties hebben voordelen. Als je bestelt, hoef je niet naar buiten. Zolang je afstand houdt van de hardwerkende bezorger die voor jou de hele stad doorkruist en geen gekke dingen doet zoals contant fooi geven, zit je qua menselijk contact goed. Nadeel: veel restaurants bezorgen alleen via een app.

Het voordeel van afhalen is dat je zeker weet dat al je geld bij het restaurant terechtkomt. Maar dan moet je wel naar buiten en heb je kans dat onoplettende mensen in jouw anderhalve meter komen. Tja.

Het eten

Er zijn een aantal keukens/maaltijden die perfect zijn om in een bakje of zakje naar je huis te vervoeren. Een goede bezorgmaaltijd komt heel precies. De frietjes mogen niet slap worden, het brood niet oud en het vlees niet droog. En dan hebben we het nog niet eens gehad over het warmhouden. Je kunt het eten natuurlijk zelf opwarmen in je magnetron, maar eten bestellen eten doe je meestal omdat je geen zin hebt om iets anders te doen dan alleen voedsel uitpakken. Er is niks mis met wat luiheid op z’n tijd.

Curry is een goed voorbeeld van een maaltijd die erg goed gaat op een tijdje sudderen in een bakje. Een pannenkoek, daarentegen, vind ik een minder geslaagde bezorgmaaltijd. Andere klassiekers zijn pizza, sushi, burgers, spareribs en pokébowls.

In principe doen we niet aan voorgerechten, want zodra je die op hebt, is je hoofdgerecht geheid lauw of koud. Bijgerechten juichen wij juist erg toe, omdat je op die manier meer van de kaart kunt proberen en het je maaltijd opleukt.

Maar misschien wil je juist een chique driegangendiner bestellen bij een restaurant dat dit nu speciaal aanbiedt. Het aspergemenu van Voilà bijvoorbeeld, of het driegangenmenu van De Groene Stoel. Dat is een heel ander kaliber dan de traditionele bezorgmaaltijd. Voilà levert de gerechten bijvoorbeeld gekoeld. Dan heb je dus wel een maaltijd van topkwaliteit, maar moet je tóch even de keuken in. Wij hebben dit nog niet geproefd, maar het is het vast waard.

Als het eten er is

Of je nou afhaalt of bestelt: een goede voorbereiding is van levensbelang. Alles moet van tevoren klaarstaan of -liggen: de drankjes, het bestek, de Netflixserie. Als het eten er dan is, kun je het meteen warm en vers oppeuzelen.

Maar voor je dat kan doen, moet het eten (snel) uitgepakt worden. Laat één iemand dat doen. Als je met z’n tweeën in de tas gaat graaien, zorg je alleen maar voor vertraging en dus minder warm eten.

Dan de vraag der vragen: borden of geen borden? Als je voor de echte thuis-uit-eten- ervaring wilt gaan, bijvoorbeeld met zo’n driegangenmenu, dan is het antwoord ja. Dek je tafel mooi, schenk een wijntje in, steek een kaarsje aan. Daar kan je vast wel aan gewend raken. Goed restauranteten hoort niet uit een bakje gegeten te worden. En wie weet, misschien ontdek je wel dat je een natuurtalent bent in het mooi, restaurantwaardig opdienen van eten.

Bij andere maaltijden, zoals een pizza, hoort het eten uit de doos een beetje bij de ervaring. Doos op schoot, biertje op tafel, een goede film op je scherm en de avond is compleet.

Maar met het oog op corona is het nu wellicht verstandiger om je eten toch uit de bakjes te halen, de verpakking zo snel mogelijk weg te gooien en je handen daarna extra goed te wassen. Natuurlijk worden de hygiënevoorschriften in restaurants goed nageleefd, maar je kunt nu niet voorzichtig genoeg zijn.