Foto: USDA/CC BY 2.0

Eten weggooien is zonde. Deze Groningse bedrijven doen daar iets aan

Goed eten weggooien is zonde, daar is iedereen het wel over eens. Een aantal Groningse ondernemingen doet daar ook echt iets aan en gaat de strijd aan met voedselverspilling. Zelf je steentje bijdragen? Doe dan mee aan de FoodBattle Groningen die op 16 oktober van start gaat!

Dit artikel is geschreven in samenwerking met de gemeente Groningen. De tips zijn, zoals altijd, de eigen keus van De Smaak van Stad.

Per jaar gooien we in Nederland per persoon 40 kilo voedsel weg. Zonde en nog weggegooid geld ook, want dat kost je zo’n 140 euro. De gemeente Groningen wil die voedselverspilling tegengaan en daagt Stadjers daarom uit om de FoodBattle aan te gaan. Je houdt dan in je eentje of samen met een heel team een week lang bij hoeveel eten je weggooit: zo min mogelijk, natuurlijk. De FoodBattle Groningen gaat van start op 16 oktober, Wereldvoedseldag, maar je kunt ook later beginnen. De campagne duurt tot en met 16 november en aanmelden kan hier.

Alvast wat inspiratie opdoen? We hebben een aantal initiatieven op een rijtje gezet waar ze op hun eigen manier voedselverspilling tegengaan. Ze zitten allemaal in Groningen, dus je kunt er zelf aanschuiven of je inkopen doen.

Free Cafe

Elke woensdag en vrijdag kun je vanaf 18 uur aanschuiven bij het Free Cafe voor een gratis vegetarische maaltijd, gemaakt van eten dat anders weggegooid zou zijn. Het idealistische initiatief startte in 2015 en draait ondanks een paar verhuizingen nog volop. ’s Woensdags kun je terecht bij Backbone050 in de Travertijnstraat en op zondag bij Edanz aan de Van Oldebarneveltlaan. Het Free Cafe draait op vrijwilligers, dus je bent ook welkom om mee te helpen met koken.

De Wortel van Vier

De Wortel van Vier maakt elke dag verse maaltijden van ‘restjes’ van de Albert Heijn in Beijum. Supermarkteigenaar Alice Meins opende de eetwinkel om voedingsmiddelen die bijna over datum zijn of een schoonheidsfoutje hebben niet weg te hoeven gooien. Het aanbod is dus afhankelijk van wat er die dag over is in de supermarkt. Via Facebook wordt het menu van de dag aangekondigd. Je vindt De Wortel van Vier aan de Stoepemaheerd 47.

Cider uit Groningen

Heb je een appelboom in de tuin en geen idee wat je met al die kilo’s fruit moet doen? De Groningse brouwers van Doggerland Craft Cider nemen ze graag van je over. Veel duurzamer wordt het niet: de pulp die na het persen overblijft wordt gevoerd aan de varkens. Wil jij appels doneren of cider proeven? Meer informatie vind je op de site van Doggerland. Of koop een fles Zummer Cider – onder andere verkrijgbaar bij Just in Beer in de Folkingestraat – die ook van overtollige appels wordt gemaakt. Zummer Cider werkt samen met Landschapsbeheer Groningen om aan het benodigde fruit te komen.

Beide bedrijfjes zijn te vinden op het Appelfeest op 14 oktober bij Toentje in de Oosterparkwijk. Daar kun je onder meer zien hoe cider gemaakt wordt, mag je proeven en kun je je eigen overtollige appels inleveren.

Too Good To Go

Geen Gronings initiatief, maar wel hier te gebruiken: de app Too Good To Go. Winkels en horeca bieden hier voor een klein prijsje het eten aan dat ze anders weg zouden moeten gooien, maar dat nog helemaal prima is. In Stad doen vooral bakkers en broodjeszaken mee, waaronder Bakkerij Blanche en Stadsbakker Meijer, maar je kunt er ook avondmaaltijden kopen van bijvoorbeeld Cook-Ing en Feel Good. Zorg wel dat je de app bijtijds checkt, want de aanbiedingen zijn vaak snel uitverkocht.