Een dagje duurzaam eten in Groningen

Dat je in de Randstad struikelt over de biologische restaurants, vegan hotspots en streekproducten is wel bekend. Maar hoe zit dat in het nuchtere en op studenten gerichte Groningen? Jantina Hiemstra ging op pad om een dag duurzaam te eten.

Ontbijt

Je kunt je dag op een aantal plekken in de stad met een goed gevoel beginnen. Bij Anat aan de Verlengde Grachtstraat schuif je aan voor een plantaardig ontbijtje, zoals huisgemaakte granola met sojayoghurt en vers fruit of een dampend bord havermout met kaneel en noten. Daarbij drink je een fruitige smoothie, een groene slow juice of een plantaardige cappuccino. En dit alles met uitzicht op het prachtige Noorderplantsoen: hip, maar toch heel Gronings.

Ben je niet zo van de smoothies en havermout of vind je plantaardig eten nog een beetje eng, dan is Baq een goed alternatief. Bij dit bakkerscafé eet je biologisch brood gemaakt van spelt, rogge, tarwe of haver die Baq samen met de Agrarische Natuurvereniging Drenthe zelf verbouwt in het Drentsche Aa-gebied. Begin je dag groen met een broodje biologische kaas, Groningse ham of hummus gemaakt door straatgenoot Le Souk.

Tussendoor

Als je rond 11 uur een dipje voelt en zin hebt in koffie of thee met iets zoets, kun je die honger op duurzame wijze stillen. Strijk bijvoorbeeld neer bij Holtbar in de Oude Kijk in ’t Jatstraat. De concept store is vernoemd naar het Deense woord voor duurzaam (holdbar) en dat zie je terug in de bedrijfsvoering. Zo drink je hier thee uit Houwerzijl en eet je daarbij een vegan reep, een taartje van het Groningse bedrijfje Bake My Day of een door de moeder van de eigenaresse gebakken daily special. Daarna kun je mooi nog even rondstruinen in de winkel waar onder meer sieraden, kaarten, plantjes en hippe woonaccessoires verkocht worden.

Lunch

Voor een lekkere, gezonde en ‘groene’ lunch hoef je daarna maar een klein stukje door te lopen naar Feel Good, ook in de Oude Kijk in ’t Jatstraat. Met mooi weer zit je op het terras, waar je ongegeneerd mensen kunt kijken. Feel Good serveert ontbijt, lunch en op werkdagen tussen 17 en 19 uur een vegetarische maaltijd voor maar 7,50 euro, waarbij er zoveel mogelijk regionale en biologische producten gebruikt worden. Lunch met een van de kleurrijke salades, zoals de oosterse noodle bowl met knapperige groente, een eitje en cashew-dressing of de quinoasalade met zoete aardappel en ananassalsa. Gewoon een broodje behoort ook tot de mogelijkheden, want daar zijn we in Nederland maar moeilijk vanaf te krijgen. Aan kroketten doen ze hier niet, maar wel aan verse, huisgemaakte guacamole.

Borrel

Na zo’n dag wereldverbeteren ben je wel toe aan een borrel en geen betere plek om dat te doen dan bij een café dat eens een duurzaamheidsprijs won. Bij het alternatieve Café Kult in de Steentilstraat drink je een bio-biertje of biologische wijn en fris en daarbij snack je – jawel – biologische gehaktballetjes en kaasjes, scharrelworstjes of vegan bitterballen. Bier drinken, bitterballen eten en tegelijkertijd goed zijn voor de aarde: wie wil dat nou niet?

Diner

Mocht je na de bewuste borrel bij Kult zin hebben in een vette hap, dan kun je zelfs daar in Groningen op een duurzame manier aan toegeven. Je moet er wel even een klein stukje voor fietsen naar de Meeuwerderweg, waar de in Stad wereldberoemde snackbar Friet van Piet zit. Hier wordt gestreefd naar duurzaam ondernemerschap met een focus op het milieu en dierenwelzijn. Zo kom je op de kaart onder meer een biologische frikandel tegen en een veganistische kapsalon.

Voor wie op zoek is naar een iets formeler etablissement is Brasserie Groen aan de Carolieweg een goede optie. Zoals de naam al impliceert, wordt hier groen gekookt met biologische ingrediënten en streekproducten. De kaart is gevarieerd en er is genoeg op te vinden voor zowel vleeseter als vegetariër.

Dat bewust eten ook op stand kan, bewijst Proevens in de Gelkingestraat. Chef-kok Henk-Jan heeft een passie voor lokale producten en maakt daar de mooiste creaties mee, zoals een ceviche van goudbrasem met koolrabi, avocado en garnalen van het Wad. Je bestelt hier 1 tot 5 gangen en er is een apart vegetarisch menu. Bonus is dat je dit alles op een warme zomeravond in de mooie binnentuin van het restaurant kunt nuttigen.