Foto: Pernikkel

Leesvoer: de beste restaurants van het Noorden

Je kunt niet constant eten, dus moet je het op die andere momenten doen met het beste alternatief: lezen over eten. Dit zijn de leukste, nuttigste en meest interessante artikelen over eten en drinken die we afgelopen week tegenkwamen.

Aan het einde van het jaar wordt over zo ongeveer elk onderwerp wel een lijstje gemaakt. Culinair journalist Jacques Hermus maakte voor Dagblad van het Noorden een overzicht van zijn favoriete restaurants – in diverse categorieën – in Groningen, Friesland en Drenthe. Pernikkel scoort hoogt in de categorie ‘Goed voor weinig’, Bij van Boven maakte indruk met de bediening. Lees de complete lijst hier – het is een plusartikel, maar als je je mailadres opgeeft kun je gratis zes artikelen lezen.

Onder de Linden
Meer culinaire artikelen in Dagblad van het Noorden deze week: lees ook het boeiende interview met de uitbaters van Onder de Linden in Aduard. Het restaurant krijgt al dertig jaar op rij een Michelinster. Maar dat betekent niet dat je er allerlei liflafjes krijgt voorgeschoteld: ,,Ik vind dat een gerecht uit meer dan drie happen moet bestaan”, zegt chef-kok Geerhard Slenema.

De Groene Weg
Wie ook iets te vieren heeft, is Flip van ’t Riet. Zijn slagerij De Groene Weg aan het Boterdiep bestaat dertig jaar. Het was destijds de eerste biologische slagerij in Groningen, en zoals dat hier gaat keken de Stadjers eerst de kat uit de boom. De omzet viel aanvankelijk enorm tegen, tot hij een advertentie plaatste in de krant: ,,Heel Groningen wilde wel eens zien wat dat nou was, een biologische slagerij. Ze dachten dat ik groen vlees verkocht!” Lees het hele interview bij Dagblad van het Noorden.

Niet zo wild
Tijdens de kerstdagen eten we in Nederland graag een stukje wild. Maar het meeste wild dat hier in de supermarkt ligt mag die naam eigenlijk niet dragen, schrijft de Volkskrant. Zo komt het konijnenvlees dat in de schappen ligt van dieren die hun leven hebben doorgebracht in een klein kooitje, met een vloeroppervlak zo groot als een A4tje. Voor wild dus toch liever naar de Wilde Slager.

Sorghum
Sinds het tot ‘superfood’ gebombardeerd werd kun je niet meer om quinoa heen. Vind je het maar smakeloos spul, dan is er goed nieuws: er is een nieuwe, hippe graanvervanger. Sorghum heet het, en het komt uit Afrika. Chef-koks in Amerika zijn lyrisch, noteert The Guardian: het smaakt goed, heeft een fijn mondgevoel, is glutenvrij, zit vol vitamines en antioxidanten, kan verbouwd worden in droge gebieden en is ook nog eens goedkoop.