Leesvoer: De bierarcheoloog wekt oeroude pilsjes tot leven

Je kunt niet constant eten, dus moet je het op die andere momenten doen met het beste alternatief: lezen over eten. Dit zijn de leukste, nuttigste en meest interessante artikelen over eten en drinken die we afgelopen tijd tegenkwamen.

Altijd al willen weten hoe het bier in de Middeleeuwen smaakte? Wat voor gerstenat de Romeinen dronken? Boek dan maar een vliegticket naar Boulder, Colorado, waar een ‘bierarcheoloog’ oeroude bieren van over de hele wereld namaakt voor de Avery Brewing Company. NPR bezoekt hem en een wetenschapper die ook oude bieren tot leven brengt. De een gebruikt oude recepten, de ander reconstrueert de chemische samenstelling van restanten bier in opgegraven kroezen. Waar ze het over eens zijn: de aanname dat bieren vroeger smerig moeten zijn geweest, klopt totaal niet.

Dodelijke amandelen
Nog een interessant verhaal van NPR: hoe komt het dat we tegenwoordig onbeperkt amandelen kunnen eten, terwijl een handvol vroeger al dodelijk was voor een kind? En wat maakt wilde amandelen eigenlijk zo gevaarlijk?

Volg de spijsvertering
Wat betekent het als je maag knort? Hoe neemt het lichaam voedingsstoffen op uit eten? Heeft wat je eet een effect op je humeur? De meeste mensen denken niet vaak na over hun spijsvertering: het is een automatisch, onzichtbaar proces in je lijf. De  mensen van de podcast Gastropod volgen het eten op z’n reis door ons lichaam met behulp van TIM, ’s werelds beste kunstmatige spijsverteringskanaal.

Veel vegan
Het is je misschien wel opgevallen: er zijn steeds meer restaurants in Groningen waar veganistische gerechten standaard op de kaart staan. Daarin lopen we niet ver achter op trendsetter Amsterdam, waar het aantal goede vegan restaurants volgens de NRC in hoog tempo groeit. De krant gaat op onderzoek uit in de vegan horeca: wie komen daar en wat eet je er?

Krokettenkoning
Dagblad van het Noorden is onlangs gestart met een serie foodie-video’s waarin culinair journalist Jacques Hermus door Noord-Nederland reist op zoek naar streekproducten. In de eerste aflevering ging hij asperges steken bij Meinardi, deze keer bakt hij kroketten met krokettenkoning Rien Prinsen. In zijn cafetaria in Nieuw-Weerdinge maakt Prinsen maar liefst veertig verschillende soorten kroketten.