Leesvoer: op reis als vegetariër

Je kunt niet constant eten, dus moet je het op die andere momenten doen met het beste alternatief: lezen over eten. Dit zijn de leukste, nuttigste en meest interessante artikelen over eten en drinken die we afgelopen week tegenkwamen.

Normaal gesproken eet ik niet veel vlees, maar wanneer ik op vakantie ben verandert mijn eetpatroon. Waarom? In het buitenland is vegetarisch eten vaak lastiger te krijgen dan in Nederland. Pure gemakzucht dus. Shahnaz Habib is daar een stuk vasthoudender in en dat levert vaak karige maaltijden op – friet op brood – maar ook mooie ervaringen, schrijft ze in The Guardian.

Ontbijt wereldwijd
Meer eten op reis: de meeste memorabele hartige ontbijtjes wereldwijd, volgens Serious Eats-auteur J. Kenji Lopez-Alt. Van Colombiaanse changua – gepocheerd ei in melk met koriander, ui en kaas – tot Vietnamese noedelsoep of bami goreng – in Indonesië een vast onderdeel van het ontbijt. En ben je niet zo van het hartige eten in de ochtend, dan kun je de gerechten natuurlijk ook gewoon als lunch eten.

Wijn in hotelbars
Ben je op vakantie of op zakenreis en ben je toe aan een drankje, dan is het soms onvermijdelijk dat je in de bar van je hotel belandt. Maar de wijn in hotelbars is meestal niet echt om over naar huis te schrijven. The Guardian vertelt je hoe je dan toch aan een acceptabel glas komt. Bestel liever een fles dan een glas, bijvoorbeeld, en vraag gewoon of je eerst mag proeven.

Sterrenchefs
Eten, dat was tot een paar decennia geleden vooral maagvulling. Dat ligt nu wel anders: het wemelt van de kook- en bakprogramma’s op tv, je struikelt in de stad over de eetcafés en koffietentjes en met bloggen over wat je ’s avonds kookt kun je je geld verdienen. De Italiaans-Amerikaanse chef-kok Mario Batali mijmert over hoe koks sterren werden.

Vet goed
Vet gold vroeger als vreselijk ongezond, maar inmiddels zijn wetenschappers erachter dat het toch wel een beetje meevalt. Sterker nog, het is misschien best wel goed voor je. De Volkskrant legt uit hoe vet in het verdomhoekje terechtkwam, waarom je nooit meer iets over transvet hoort en of je beter volle of halfvolle melk kunt drinken.