De 5 leukste terrasjes van Groningen

Het is eindelijk mooi weer: tijd voor een drankje in de buitenlucht! Wij selecteerden de vijf terrasjes in Groningen waar je zeker moet neerstrijken.

Dit artikel is uit 2015. Alle genoemde terrassen bestaan nog, maar zijn in een aantal gevallen van eigenaar en naam gewisseld. Peter Pan maakte plaats voor het Harbour Cafe, Zomers is nu Pronk en Flinders Noorderplantsoen werd Zondag. Sla de Grote Groninger Terrassentest er op na voor de leukste terrassen van 2018! Nog meer keuze? We zochten ook toffe dakterrasjes in Groningen voor je uit, fijne plekjes aan het water en terrassen waar je in de zon en uit de wind zit.

Peter Pan

In dit lijstje gaat speciale aandacht uit naar terrasjes aan het water, omdat er weinig heerlijker is dan je een klein beetje in het buitenland wanen terwijl er bootjes langs varen. Peter Pan is te vinden Voor ’t Voormalig Klein Poortje, op de hoek van de Oosterkade. Het terras is niet groot maar wel populair, dus als de zon schijnt en je spot een leeg tafeltje: rennen!

Voor ’t Voormalig Klein Poortje 10-11

 

Flinders Noorderplantsoen


Het beste van twee werelden: middenin het knalgroene gebladerte van het Noorderplantsoen met uitzicht op de vijver. En dan kun je bij Flinders ook nog eens heerlijk eten.

Kruissingel 1

 

De Sigaar

Misschien wel het mooiste stukje Groningen. Twijfel geen moment als je kans ziet om een tafeltje pal aan het water van de Hoge der A te bemachtigen. Uitzicht op de oude panden, wederom bootjes die langskomen, een goede drank- en spijskaart en een gezellig gemêleerd publiek.

Hoge der A 2

 

Zomers

Deze terrasplek is voor de kenner een vaak bezochte locatie, maar voor de eerste bezoeker bijna onvindbaar. Optie 1 is binnenwandelen via de achterzijde van Zomers, dus via de Folkingestraat. Optie 2 is de voordeur aan de Vismarkt, en dan doorlopen totdat je je plotseling buiten bevindt in een heerlijke binnentuin middenin de stad.

Vismarkt 56

 

Waterloo Bar 

Dit café vereist een klein stukje omlopen of –fietsen, maar met zonnig weer moet dat geen probleem zijn. Ook is de bar regelmatig op vreemde tijden gesloten en/of zijn er besloten feesten. Maar als ze eens simpelweg geopend zijn voor langslopend publiek is het de extra kilometer zeker waard. Het terras is net iets anders, want niet gelegen in de binnenstad maar de gezellige Herewegbuurt. En dankzij de klimop heeft het een vrij rustig tuingevoel, al is het daardoor wat lastiger mensen kijken.

Verlengde Oosterweg 51a

 

Omfietsbonus: Moeke Vaatstra

De fanatieke fietser (of een autobezitter) mag deze zomer eigenlijk niet voorbij laten gaan zonder een bezoekje te brengen aan Moeke Vaatstra in Zuidwolde. Waar? Ja, Zuidwolde. Eén van die heerlijke, op een goede manier kneuterige dorpjes die Groningen rijk is. Snuif eerst wat echte natuur op en koop versgebakken brood bij de dorpsbakker, om vervolgens uit te blazen op het zonnige en ouderwets vriendelijke terras van Moeke.

Boterdiep Wz 45, Zuidwolde