Een dagje Japan in Groningen

Zit een vakantie naar het buitenland er niet in dit jaar? De Smaak van Stad zet culinaire routes uit door Groningen, zodat je je toch een dagje over de grens kunt wanen. Deze keer: Japan.

Ontbijt

Een traditioneel Japans ontbijt bestaat uit gestoomde rijst, misosoep en natto, een prutje van gefermenteerde sojabonen. Tja, dat kun je in de Groningse horeca nergens krijgen om 9 uur. En maissoep, een andere populaire optie in het land van de rijzende zon, staat hier ook al niet op het menu in de vroege uurtjes.

Maar laten we eerlijk zijn, op vakantie in Azië gaan de meeste mensen toch voor een ‘Westers ontbijt’, dus smokkelen we hier een beetje. Voor het backpackersgevoel ga je naar Feel Good in de Oude Kijk in ’t Jatstraat, waar je een gezonde smoothie, bananenpannenkoekjes of avocadotoast kunt bestellen. Of strijk neer bij Pernikkel aan de Aweg voor yoghurt met muesli of een boterham met ei. Alternatief voor wie er de maag voor heeft: duik naar binnen bij de Jumbo City in de Oude Ebbingestraat voor sushi to go.

Lunch

Tussen de middag pak je een tafeltje bij Konbu in de Oosterstraat voor Japans streetfood: een kom ramen, gefrituurde kip (karaage), dumplings (gyoza) of octopusballetjes. Niet te lang blijven hangen, want in Japan doen ze niet aan uitgebreid tafelen tussen de middag. Voor ramen kun je trouwens ook terecht bij nieuwkomer Yanagi (nog geen website) aan het Zuiderdiep.

Ramen bij Konbu.

Winkelen

Weer wat energie om verder te lopen? Bij Batsu aan de Pottebakkersrijge vind je de leukste Japanse souvenirs: van rijstkommen tot theekopjes en gietijzeren theepotten en van Japanse kunst tot rijstwijn. Daarna vervolg je je weg naar Amazing Oriental, de Aziatische supermarkt aan de Korreweg, om Japanse ingrediënten in te kopen voor thuis.

Pauze

De Japanse theeceremonie is een eeuwenoude traditie. Bij Simon Lévelt kun je alle benodigdheden daarvoor aanschaffen, maar ze voeren de ceremonie helaas niet zelf uit. Gelukkig kun je in het café in de Oude Kijk in ’t Jatstraat wel een kop Japanse groene thee bestellen. Ook een goede optie voor losse groene thee: Bij Britta, even verderop in de straat. De zaken stralen allebei niets Japans uit, dus drink met je ogen dicht en luister ondertussen naar een audiocursus ‘Japans voor beginners’.

Diner

Wie de verfijnde Japanse keuken wil proeven, reserveert een tafel bij Hanasato aan het Zuiderdiep. Een rib uit je lijf, maar dan krijg je ook wat. Hier koken ze namelijk helemaal volgens de Japanse culinaire washoku-traditie, door de UNESCO erkend als immaterieel cultureel erfgoed. Kies bijvoorbeeld voor het vijfgangenmenu van 60 euro met gebarbecuede vis en shabu-shabu, een Japanse fondue waarbij je onder meer wagyu-rund gaart in bouillon.

Niet zoveel te makken? Ga dan naar het gemiddeld geprijsde Fujiyama aan de Grote Markt voor teppanyaki – de Japanse versie van gourmetten – of een bento-box gevuld met lekkers. Sushi-fans kunnen te kust en te keur in Groningen: all you can eat bij Okami, Sushi Mall, Yasumi of Imono, bijvoorbeeld. Maar bij Digibites aan het Gedempte Kattendiep hebben ze de Japanse liefde voor gekkigheid goed begrepen: hier wordt de sushi geserveerd op een voorbijrijdend treintje, een mini-versie van de beroemde bullet train.

De sushi-trein. Foto: Facebook Digibites

Borrelen

Na werktijd bezoeken Japanners graag een karaokebar. Kan hier ook! Ga bijvoorbeeld naar The End in de Gelkingestraat of Sing Along in de Peperstraat. De mogelijkheid die je in Japan vaak tegenkomt om telefonisch vanuit je privé-kamer eten en drinken te bestellen, moet je er helaas zelf bij bedenken.

Slapen

Wil je ook de nacht in stijl doorbrengen? Daar hoef je maar een klein stukje voor te reizen: in Warffum staat een B&B die tot in detail is ingericht als een Japanse ryokan, een traditionele herberg. Boek er een shiatsu-massage bij en geniet van de wetenschap dat je jezelf zo’n 13 uur in een oncomfortabel vliegtuig hebt bespaard.

 

Let op: sommige horecazaken vieren zelf ook vakantie. Check de websites van genoemde zaken of ze open zijn.