Een dagje Spanje in Groningen

Met mediterrane temperaturen tijdens de Nederlandse zomer is er geen reden meer om op vakantie te gaan. De Smaak van Stad neemt je bij de hand voor een dagje Spanje in eigen land. ¡Viva la gastronomia Groningana!

Desayuno | Ontbijt

Spanjaarden ontbijten nou niet bepaald als een koning. In de ochtend blijft het vaak bij een straffe bak koffie (café solo) of een chocolademelk met daarbij een (zoet) broodje of koekje. Dit alles is no problema in Groningen. Bestel bij P.S. in de Oude Kijk in ’t Jatstraat bijvoorbeeld de Single Estate Mammutidae koffie. Deze komt uit het Spaanstalige Colombia en is tropisch en wat zoetig van smaak. Vergeet daarbij niet een croissantje te nemen om het ontbijt compleet te maken. Of ga voor een ‘choc-effect’ bij ChocWorld in de Oude Boteringestraat. Hier maken ze de meest avontuurlijke smaken chocolademelk, die je combineert met een brownie of muffin voor een eerste bodem.

Almuerzo | Ochtendsnack

Tegen het einde van de ochtend beginnen de magen weer te knorren in Spanje. Het antwoord daarop is een fruitsapje of een tweede kop koffie met wederom een snack. Met juices en smoothies weten ze bij The Smooth Brothers in de Zwanestraat wel raad, maar je kunt hier ook gerust een koffie drinken. Bij croissanterie Pigalle in de Oude Kijk haal je er een koffie- of chocoladebroodje bij.

Comida | Lunch

De lunch, die halverwege de middag begint in Spanje, is vergelijkbaar met een driegangendiner voor ons kaaskoppen. Afhankelijk van de regio bestaat de eerste gang uit een salade of soep. Daarop volgt een vis- of vleesgerecht, met als nagerecht vers fruit of een taartje. In Groningen ligt dat wat ingewikkeld, dus komen we uit bij een broodje dat knipoogt naar Spanje. Zo geniet je bij El Txoko in de Oude Kijk van een tosti met chorizo, boerenham en manchego en verderop in de straat bij Pigalle van een Provencette Biaritz, een warm broodje met chorizo, tomaat, bieslook, maïs en kaas.

Siesta | Middagdutje

In Spanje zijn de meeste winkels dicht tijdens de heetste uren van de dag, maar in Groningen kun je in de middag gewoon op z’n Spaans shoppen. Vers van de pers is het kookboek ‘De Catalaanse keuken’ van Emma Warren met de mooiste gerechten uit de bergen, steden en de zee, verkrijgbaar bij boekhandel Van der Velde aan Akerkhof en Grote Markt. Wie culinair wil inslaan haalt een goede Spaanse olijfolie bij Leuk & Lekker in de Grote Kromme Elleboog, mediterrane ingrediënten bij Basarz aan de Vismarkt en een goede fles rioja bij de wijnwinkel van Barrel in de Nieuwe Ebbingestraat. Wie het door de hitte Spaans benauwd krijgt zoekt verkoeling aan een Groningse costa, beter bekend als het stadsstrand bij DOT aan de Vrydemalaan waar ze je verse ananas met pina colada serveren.

Merienda | Middagsnack

Spanjaarden gaan tussen de middag graag naar buiten om elkaar te ontmoeten onder het genot van een koffie, snack of ijsje. Een kwaliteitskoffie afkomstig uit een Spaanstalig land haal je ditmaal bij Black & Bloom in de Oude Kijk. Vaak eten ze ook churros , luchtige gefrituurde deegstengels die je met suiker bestrooit of in chocoladesaus dipt. Daarvoor kun je in Groningen van woensdag tot en met zondag terecht op de markt bij Churros Olé. Hier volgen ze het recept van de Xurreria Sagrada Familia in Barcelona. Liever een ijsje? Bestel een heerlijk bolletje malaga bij ijssalon Toscana in de Folkinge- of de Steentilstraat.

Hora del aperitivo | Borreltijd

Op het moment dat in Spanje de zon ondergaat is het tijd voor tapas. Daar hoef je in Groningen niet heel lang naar te zoeken. Bij El Txoko ligt het accent op de Baskische keuken en voor de Catalaanse keuken zit je goed bij Tapaseria Catalana. Andere opties zijn Bodega y Tapas, Tapasco, La Cubanita en Cervantes. Het Spaanse restaurant Princes serveert onder meer paella, een van oorsprong Valenciaans rijstgerecht.

Cena | Diner

Later op de avond sluiten Spanjaarden af met een licht diner. Hieronder vallen onder meer de tortilla de patata (een omelet van ei, aardappels en olijfolie) en de croquetas de jamón Serrano (kroketjes gevuld met Serranoham).  Deze gerechten vind je gelukkig ook terug op de tapaskaarten in Stad.

Let op: sommige horecazaken vieren zelf ook vakantie. Check de websites van genoemde zaken of ze open zijn.