Een kijkje bij de Foodhallen van het Noorden

Van plan dit weekend een bezoek te brengen aan de Foodhallen van het Noorden? De Smaak van Stad nam vrijdagavond alvast een kijkje bij het overdekte foodfestival.

Alweer een foodfestival?

Ach kom, de laatste keer dat je een broodje pulled pork kon halen bij een omgebouwd VW-busje was begin september. Je was er wel weer aan toe, toch? Een foodfestival eind januari is briljant gepland: weinig concurrentie en na een paar weken gezond eten – want goede voornemens – zijn we wel weer toe aan iets lekkers. Nog een reden om te gaan: Foodhallen van het Noorden is overdekt, in de oude drukhal van Dagblad van het Noorden, dus je blijft warm en droog. Verrassend leuk sfeertje trouwens, in zo’n industriële hal. Vooral de grootste ruimte, waar de kraampjes langs de kanten staan en alle eettafels in het midden bij elkaar, is – in elk  geval ’s avonds – erg gezellig.

En het eten dan, is dat ook de moeite waard?

Er staan de nodige Groningse zaken in de Foodhallen en dat is natuurlijk sowieso een pluspunt. De Boom voor hamburgers, Cook-Ing voor vegetarische hapjes en Barrel voor het betere glas wijn. We waren ook te spreken over wat we aten: de onvermijdelijke, maar toch wel erg smakelijke pulled pork, een hot dog met superhete salsa, krokant gefrituurde aardappelpartjes met aioli en vegetarische groentencurry.

Maar: het aanbod was wel een beetje voorspelbaar. Probeer je te herinneren wat je zoal aan foodtrucks tegenkwam op het vorige festival dat je aandeed, en je hebt een heel goed idee van wat je hier aantreft. Hamburgers, bratwurst, poffertjes en broodjes pulled pork dus, met ter afwisseling een smoothie of een bakje churros. En het aanbod aan hartig eten voor vegetariërs is niet enorm: zij zullen zich vooral wenden tot Cook-Ing of De Boom, die een vegan burger verkoopt.

Nog meer aanmerkingen?

Het is een bekende klacht op foodfestivals, de hoge prijzen. Foodhallen van het Noorden werkt met muntjes die €2,50 per stuk kosten en alleen per 4 te koop zijn. Dat drijft de kosten aardig op. Voor de zak friet met aioli – toegegeven, erg lekker – betaal je omgerekend €3,75. Voor een bescheiden glaasje cola in een papieren bekertje ben je €2,50 kwijt, en voor een hot dog €5. Ongemerkt geef je dus behoorlijk wat geld uit aan lekker, maar niet overdreven hoogstaand eten. En dan vertoonden de muntjesautomaten ook nog kuren.

Leuk hoor, al die foodtrucks. Maar is er nog meer te doen dan alleen eten?

Welzeker. Ben je niet al te weekhartig, dan kun je een demonstratie van De Wilde Slager bijwonen, die voor je ogen een hert uitbeent. Op de eerste verdieping zijn workshops koken voor kinderen, kun je foodfilms kijken of een lezing bijwonen, er zijn proeverijen en op zondagmiddag is er een ‘koek-off’, een bakwedstrijd waar iedereen zijn cake, taart of koekjes mag inbrengen. Daarnaast is er nog een marktje waar je onder meer Indonesische producten, macarons, kaas en Groningse chocolade kunt kopen. Oh ja, en er staan Tupperware-dames.

Nou vooruit, misschien kom ik wel een kijkje nemen.

De Foodhallen zijn ondergebracht in de oude drukhal van Dagblad van het Noorden, Lübeckweg 2. Je kunt daar gratis parkeren en ook de toegang is gratis. Openingstijden: zaterdag 12-01 uur, zondag 12-23 uur. Meer informatie vind je op de website van het evenement.