Het Frituurfestival is voor de avontuurlijke snacker

Wie het liefst ‘gewone’ snacks eet, heeft misschien niet zoveel te zoeken op het Frituurfestival dat vandaag in OOST/Achterwerk gehouden wordt. Dit evenement is vooral leuk voor de avontuurlijke snacker: probeer eens een carbonarakroket, zeewierfriet, een vegandel speciaal of een Spaanse eierbal.

Je associeert de woorden ‘frituur’ en ‘gezond’ misschien niet meteen met elkaar, maar het kleine festival is onderdeel van de Healthy Ageing Week van het UMCG. Vandaar bijvoorbeeld die zeewierfriet – zeewierbitterbalen zijn er ook –  want zeewier is gezond. ,,Vol antioxidanten”, vertelt kok Foppe Wiersma, die de producten ontwikkeld heeft. ,,Maar je proeft er niks van”, bezweert hij. Want het mag dan goed voor je zijn, voor de meeste mensen is het toch een smaak waar ze nog aan moeten wennen. Ik neem de proef op de som en eet een krulfrietje: lekker, net raspatat eigenlijk. En inderdaad, geen zeewiersmaak te bekennen.

Mede-organisator Jornt Weersing, die met zijn bedrijf De Bruine Fruitschaal nieuwe snacks ontwikkelt, heeft speciaal voor dit festival een gezonde snack bedacht: de compensatieschijf. En er is natuurlijk ook een kraampje van het Healthy Ageing Network Noord-Nederland. Hier geen snacks, maar wel gezonde coleslaw: krijg je toch nog een beetje groente binnen.

Snackbar De Paardenschuur staat er ook met zijn eierballen: de traditionele versie, maar ook een Spaanse met chorizo en peper en een Surinaamse met rotikruiden. Niet speciaal gezond, maar wel lekker. Restaurant Achterwerk levert veganistische snacks, zoals een bonenburger, de vegandel speciaal en kruidenvlammetjes. En voor wie thuis nog wat meer wil lezen over de edele kunst van het frituren is er zelfs een kraampje van het Nederlands Frituurcentrum met kookboeken en naslagwerken.

Wie het Frituurfestival nog wil bezoeken: de deuren zijn nog geopend tot 22 uur vanavond.