Foto: Victor van Werkhooven via een Creative Commons (BY)-licentie.

Hier eet en drink je op Koningsdag in Groningen

Op Koningsdag heb je doorgaans geen memorabele culinaire ervaringen – of het moet die keer zijn dat je voedselvergiftiging opliep van een halfgaar broodje hamburger op de vrijmarkt. Toch hoef je je als Oranjegezinde foodie niet te vervelen dit jaar in Groningen: wij hebben wat suggesties voor je.

Achter de Ellebogen

Kom tijdens Koningsnacht alvast in de stemming op het foodfestival Achter de Ellebogen. Ondanks de tikje dubieuze naam – zouden ze je hier afzetten? – wordt het vast gezellig op het Vishoekplein bij de Hoge der A, waar vanaf 19 uur ’s avonds de nodige foodtrucks staan opgesteld. Op Koningsdag kun je vanaf 14 uur – wanneer Willem-Alexander en zijn entourage de stad weer hebben verlaten – op het festival terecht.

Gezondste stad

Wie ook op Koningsdag graag een beetje verantwoord eet, stapt op de fiets naar de Ubbo Emmiussingel aan de kant van het Emmaplein. Daar  is een markt die helemaal gewijd is aan de ‘gezonde stad’ Groningen. Je kunt er gezonde hapjes proberen of je eigen smoothie maken op een blenderbike, en daarna kun je de calorieën verbranden door mee te doen aan een golfclinic of yogales. De markt is van 9 tot 17 uur.

Borrelen bij De Rietschans

Nadat ze in Stad zijn uitgekeken verkassen de Oranjes naar verluidt naar restaurant De Rietschans aan het Paterswoldsemeer, samen met een select gezelschap Groningers. Wie gehoopt had bij ze te kunnen aanschuiven heeft pech: de zaak is tot 17 uur gesloten voor het publiek. Maar wie weet, als je nou meteen daarna voor de deur staat, kun je het parfum van Maxima nog ruiken. En de gedachte dat je van hetzelfde menu bestelt als de koninklijke familie is ook wat waard, toch?

Eet als een koning bij Prinsenhof

Over het voetspoor van de Oranjes gesproken: ze beginnen hun tour door de stad ’s ochtends om 11 uur bij hotel-restaurant Prinsenhof, waar ze vaker te vinden zijn als ze Groningen bezoeken. Het Prinsenhof was dan ook ooit de residentie van de stadhouders: de prinsen van Nassau, de voorouders van Willem-Alexander. Als gewone burger kun je er later op Koningsdag aanschuiven voor een hapje en een drankje. Een bordje kreeft thermidor en afsluiten met oranjebitter in de cocktailbar, wellicht?

Bier bij Soestdijk

Je koninklijke bedevaart eindig je bij dinercafé Soestdijk, waar de Oranjes uit nostalgische overwegingen – de prinsen Maurits en Bernhard jr. werkten hier in hun studententijd – ook even langswippen. Daarna verandert de straat voor Soestdijk zoals elk jaar in een groot openluchtcafé. Dit keer wordt er een speciaal Koningsdagbiertje getapt: Nuver, een oranje pale ale van brouwerij Martinus.