De vegetarische gehaktballetjes van Ikea zijn ook te bestellen.

Uitgetest: de vega-balletjes van Ikea

De Smaak van Stad lunchte maandag bij Ikea. Zijn de nieuwe vegetarische groenteballetjes een geslaagd alternatief voor de Zweedse gehaktballetjes?

Maanden geleden kondigde Ikea al aan dat er nu ook eindelijk Zweedse balletjes voor vegetariërs aan zaten te komen. Ruim 5 procent van de totale omzet van de meubelgigant kwam vorig jaar uit het restaurant en de supermarkt, weet NRC Q. Dat percentage moet nog verder stijgen en onder andere de vegetarische balletjes moeten daar aan gaan bijdragen. Maar die balletjes worden natuurlijk alleen een succes als ze lekker zijn. Wij staan daarom in de rij bij het Ikearestaurant – zelfs op maandag is het hier druk – en laten tien grönsaksbullar opscheppen, oftewel groenteballetjes.

De eerste indruk is positief. De balletjes zien er prima uit: een lichtgebruind jasje waar stukjes rood en groen tussendoor piepen. Bij de gehaktballetjes krijg je friet, bij de groenteballetjes couscous. Zouden ze bij Ikea denken dat vegetariërs per definitie gezonder eten? Nog twee verschillen: bij de gehaktballetjes krijg je vossenbessencompote en een ondefinieerbaar bruin sausje, bij de vegaballetjes krijgen we een kruidig kikkererwtenprutje en yoghurtsaus.

Jammer van die saus

Smaakt het? Verrassend goed, zeker voor 4 euro. De balletjes zijn stevig, maar niet droog en goed gevuld met groente. Ze zijn niet erg zwaar gekruid, maar dat zijn de gehaktballetjes ook niet: ze moeten een breed publiek aanspreken, tenslotte. De yoghurtsaus die erbij zit is geen succes. Die smaakt alleen naar warme, zure yoghurt en verder naar niks. Gelukkig wordt de saus een stuk minder royaal op het bord gelepeld dan bij vleesvariant, zodat de balletjes redelijk sausvrij blijven. De couscous – met paprika, courgette en rozijnen – is prima, en van de Marokkaans gekruide kikkererwten hadden we zelfs nog wel wat meer gelust.

Best een aanrader dus, die grönsaksbullar. Lekker – de saus daargelaten – en nog gezond ook. Al zegt de Ikeamedewerker die vriendelijk komt informeren wat we van het nieuwe aanbod vinden dat we er ook best friet bij kunnen krijgen in plaats van couscous. Dat moeten de opschepjongens er dan voortaan wel even bij melden: ook vegetariërs willen wel eens snacken.