Wijnfestival Groningen: snoepen in de kerk

Groningen, of dan in ieder geval de Der Aa-kerk, staat in het teken van de wijn. In het voormalig godshuis is dit weekend de eerste editie van het Wijnfestival Groningen. Wij gingen erheen en maakten de volgende proefnotities.

Wijn en kerk, dat gaat goed samen. Mijn levensgezel mag graag vertellen dat het eerste wonder van Onze Lieve Heer meteen zijn meest sympathieke was: het veranderen van water in wijn. Met de locatie, één van de mooiste kerken van de provincie, zit het dus wel goed tijdens het eerste Groningse wijnfestival. Bartafels, picknickbanken met her en der een kussentje en wijntonnen staan er in de plaats van kerkbanken en geven de juiste sfeer. Het enige wat detoneert is de beatmuziek uit de speakers. Waar is Bach als je hem nodig hebt?

Onze tickets zijn deze zaterdag geldig van 13.30 tot 18.30. Een wat wonderlijk tijdstip. Pas tegen vijven neigen onze smaakpapillen naar alcohol. En dan blijkt al met al het aanbod wat royaal voor ruim anderhalf uur. Want dat vinden we het leukste van deze wijnproeverij: niet alleen al die verschillende wijnen, maar ook al die verschillende aanbieders uit het Noorden, waarvan sommigen helemaal nieuw voor ons waren. We proefden van alles wat.

Wit

1) Villa Fiore, pinot grigio, €5,95 per fles

Bij Henri Bloem, met een vestiging aan de Verlengde Hereweg, proeven we een vrolijke Italiaanse zomerwijn: een pinot grigio gemaakt vlak boven Venetië. Net een paar maanden in het assortiment, is het nu al een populaire wijn. Wij noteren: fris, jong en petillant: met een heel licht sprankeltje in het glas. Alleen een beetje weinig neus.

2) Pasion Bleu, chardonnay, €9,95 per fles

Dat is wel anders bij de Pasion Bleu, een Spaanse chardonnay die we proeven bij de stand van webwinkel Wijnliefhebber.nu. Die wijn ruikt naar cocktails uit mijn puberjaren. Enorm zoet. Het contrast metBlauwe chardonnay de smaak is enorm: het is een vrij droge chardonnay. Die combinatie is verrassend, net als de kleur: door wat blauwe druivenschil toe te voegen, heeft de wijn de kleur van een Zwitsers bergmeertje gekregen. Origineel, maar lekker vinden we het niet. In het assortiment zit ook een Chocowine, misschien moeten we die de volgende keer proberen. Maar niet vandaag.

3) Cliffhanger, riesling, €7,49 per fles

Onze favoriet: een Riesling uit de Moezelstreek van vier jonge wijnmakers die meer aandacht willen voor deze wijnen. Verbouwd op steile heuvels (vandaar de naam), met een zoetje. Mmmm, lekker, zeggen we meteen bij de eerste slok. Gewoon te koop bij de Appie. Handig.

Rood

1) T’ga za jug, vrarec, €8,50 per fles

We zijn razend benieuwd naar de wijnen van Wijnhandel Alexander. Die is gespecialiseerd in Macedonische wijnen (je weet wel, het land waar de wieg van Alexander de Grote stond), en uit dat land hebben we nog nooit een wijn geproefd. We vragen naar de aanrader van het huis. Dat is een T’ga za jug, in vertaling ‘Verlangen naar het zuiden’, gemaakt van de vrarec-druif en dé wijn van Macedonië, geproduceerd door het veelbekroonde wijnhuis Tikveš (aldus de folder). De wijn valt helemaal niet tegen: een krachtige smaak, maar niet te zwaar.

2) Nomad, feteasca neagra, €7,95 per fles

In Sappemeer blijkt wijnhandel CASS De Gouden Smaak te zitten, eigendom van Camelia Schrage-Simeoni, een half Italiaanse, half Roemeense. Hier moeten we een Roemeense wijn proeven, want ook dat wijnland kennen we nog niet goed. Ze raadt ons de Nomad aan, gemaakt van de feteasca neagraWijnfestival in de Der Aa kerk druif, wat vrij vertaald ‘zwarte maagd’ betekent. Het is inderdaad een donkerrode wijn, maar toch niet al te zwaar, met een fijne geur en een klein fruitig zuurtje.

3) Domaine de la Baume, petit verdot, €8,95 per fles

Eén van de fijnste wijnen komt vanavond echter toch uit een traditioneel wijnland: een petit verdot uit Frankrijk, die we proeven bij Cruwijn uit Roden. Die hebben een hele reeks wijnen van het Domaine de la Baume meegenomen, eigendom van een Australiër die twintig jaar geleden zijn eigen wijngaard in Zuid-Frankrijk is begonnen. Een mooie, zachte rode wijn met toch enorm veel smaak.

4) Fornacella Brunello, sangiovese, €32,95 per fles

We hebben nog vier muntjes en die spenderen we in één keer aan één glas bij Beans & Grapes uit de Folkingestraat, gespecialiseerd in biologische wijnen. We kunnen kiezen uit de Pomerol of de Brunello di Montalcino. Dan wint toch Italië, ons favoriete vakantieland. En daar krijgen
we geen spijt van. Wat een lekkere wijn is dit. Rijk, vol, de zon in je glas.

Hapjes

1) Cantal vieux

Bij de KaasCantal vieux met balsamicoazijnkop halen we voor 4 muntjes een bakje met Franse oude kaas, die volgens de verkoopster ook prima bij een glaasje wit past. We krijgen er een beetje dikke balsamicoazijn bij. De kaas is licht pittig, een tikkeltje brokkelig en toch smeuïg. Inderdaad prima bij de wit, maar hij komt pas echt tot zijn recht bij de petit verdot. Frans zeker.

2) Truffelworst

Bij de Brunello di Montalcino krijgen we een paar flinterdunne schaafsels truffelworst van het Harense zusje van Beans & Grapes in de Folkingestraat. Perfect bij de wijn, en juist doordat de plakjes zo fijn gesneden zijn, erg lekker.

Prijs

De entree bedraagt per persoon €15. Daarvoor krijg je 5 muntjes. Als je een glas met zijn tweeën deelt, kun je best wel wat proeven voor dat bedrag. Maar op een nuchtere maag is dat niet verstandig. Wanneer je ook nog wat snackt, gaan de muntjes er behoorlijk snel door. Wij kochten er nog 5 bij. Totaal: €37,50 voor anderhalf uur borrelen (toen werden we eruit gegooid). Wij vonden dat dat, voor de kwaliteit die je kreeg, best uit kon.