Nieuwe eetzaken in Groningen: delicatessen, hamburgers en roti

De Groningse horeca staat zelden stil, ook niet in de laatste weken van het jaar. Een heel rijtje aan nieuwe eetzaken is er de afgelopen tijd aangekondigd. Die staan opvallend genoeg allemaal in het teken van snelheid en gemak.

Zo opent Food Matterz komende woensdag zijn deuren op de hoek van de Oude Ebbingestraat en het Lopende Diep. Hier kun je terecht voor koffie, lunch en borrel, maar er worden ook delicatessen, wijn en speciaalbier verkocht.

Het leegstaande pand van restaurant De Slingerij aan de Aweg krijgt ook weer uitbaters: hier komt hamburgertent Loeks. De kleurig ingerichte zaak opent nog deze maand en gaat dan burgers van lokaal vlees en hot dogs van de Amsterdamse worstmakers Brandt & Levi verkopen, plus wat ze zelf ‘freaky shakes’ noemen.

Afhaal

Liefhebbers van roti hebben straks een nieuw adresje om uit te testen, want in de Nieuwe Ebbingestraat opent Rantang Food uit Hoogezand zijn eerste Stadse vestiging. De zaak is gespecialiseerd in Surinaamse en Indonesische afhaal.

In afwachting van de opening van Rantang Food kun je in de Folkingestraat overigens ook terecht voor Indonesisch eten. IJssalon Toscana is tijdelijk overgenomen door Molukse cateraar Masawaja. Toscana volgt daarmee het voorbeeld van Gino’s aan het Zuiderdiep, waar ze in de zomer ijs verkopen en in de winter stamppot.

Wie zijn behoefte aan zoet wil stillen kan dus even niet bij de ijssalons terecht. In plaats daarvan zet je voor zoetigheid straks koers richting de Carolieweg, hoopt The Hungry Mishka. De hamburgerzaak aan de Nieuwe Ebbingestraat opent daar een tweede vestiging waar je behalve taart ook ontbijt en lunch kunt krijgen.

Falafel

Liever iets gezonder? De mannen achter Falafel.nl, die wekelijks met hun falafelfiets op de markt staan, zijn van plan om een eigen zaak te openen in de Oude Kijk in ’t Jatstraat. Daar worden vanaf 1 januari falafel, shakshuka en andere vegetarische Midden-Oosterse hapjes geserveerd, weet Sikkom.

De komst van taqueria El Santo in de Oosterstraat kondigden we al eerder aan, maar de eigenaren – tevens de mensen achter Flinders Café – lieten deze week weten dat ze over zes weken hopen te openen. Op pasta-fastfoodketen Happy Italy, die ook in de Oosterstraat komt, is het nog wat langer wachten. De opening was aanvankelijk gepland voor deze maand, maar dat is uitgesteld tot 2018.