Wijn, kaas en belegde broodjes: nieuwe eetzaken in Stad

Je kijkt even de andere kant op en er zijn alweer een handvol horecazaken bij gekomen in Groningen: zo snel gaan de ontwikkelingen in Stad tegenwoordig.

Ze zijn overigens niet allemaal helemaal nieuw: Mr. Mofongo zit al weer de nodige jaren op de hoek van Boteringestraat en Broerplein, maar eigenaar Patrick Beijk breidde zijn zaak uit met een opvallende wijnbar die afgelopen week opende. Op de bovenste verdieping, onder een glazen dak dat grotendeels openschuift, kun je kiezen uit een hele reeks wijnen en bijpassende hapjes. De zitplaatsen zijn verdeeld over verschillende niveaus en een enorm wijnvat in de nok dient als dj-booth.

We kondigden de komst van Strawberry al eerder aan, maar nu is de zaak op de hoek van Coehoornsingel en Ubbo Emmiusstraat dan ook echt geopend. Hier kun je terecht voor warme wafels, smoothies, milkshakes en frozen yoghurt. Strawberry is van dezelfde eigenaar als De Frietwinkel in de Folkingestraat, waarvan binnenkort een tweede vestiging opent in de Oosterstraat.

De Korreweg krijg er over een week een lunchzaak bij: Broodje Ben, in het pand waar voorheen Poolse supermarkt Polski Smak zat. In Utrecht is Broodje Ben al jaren een begrip: daar worden de belegde broodjes verkocht vanuit een kraam op de Bakkerbrug in het centrum.

Nog even wachten is het op IIWII, oftewel It Is What It Is, het nieuw te openen restaurant op de achtste verdieping van startup-broednest The Big Building, achter het treinstation. Vanaf begin september kun je er terecht, maar slechts tijdelijk, want het voormalige PostNL-gebouw gaat volgend jaar zomer tegen de vlakte. Dagblad van het Noorden sprak met uitbaters Caro Turlings en Geert Jan Schipper over hun plannen.

Ook via de krant komt het nieuws dat restaurant Muller per 1 juli zijn deuren sluit. Chef-kok en eigenaar Jean-Michel Hengge gaat met pensioen. Hengge was jarenlang de reden dat Groningen een restaurant met Michelinster had, tot hij in 2011 besloot het concept om te gooien en zonder personeel verder ging. Een nieuwe bestemming heeft het pand in de Grote Kromme Elleboog al gevonden: hier komt eind augustus Bellami’s Bar à Manger, een bistro annex kaasbar met bourgondische gerechten.