Vrijwel elk restaurant heeft tegenwoordig vegetarische opties op de kaart staan, maar vaak zijn dat nog de usual suspects. Wil je wel eens iets anders eten dan champignonrisotto, salade met geitenkaas of gevulde portobello? Bij deze restaurants kun je terecht voor gevarieerde en creatieve vegetarische gerechten waar zelfs de verstokte vleeseter van zal genieten.

Cho Fah

‘Ladychef’ Jen kookt bij Cho Fah gerechten uit Isaan, de noordoostelijke provincie van Thailand waar ze vandaan komt. De menukaart kan – of je nu vegetariër bent of niet – wel eens keuzestress opleveren, want het klinkt allemaal even goed. Gelukkig leent de Thaise keuken zich uitstekend voor het delen van gerechten. Zo kun je bij Cho Fah een combinatie van vegetarische voorgerechten bestellen, met onder meer kleine loempia’s, Thaise koekjes en veel dips. Hoofdgerechten worden in pannetjes en op schalen geserveerd waaruit iedereen aan tafel op kan scheppen. Zo hoef je niet te kiezen tussen de paneang-curry en de phad med ma moeang-roerbakschotel met cashewnoten, maar kun je – mits je tafelgenoot daar voor te porren is – genieten van beide. Gelkingestraat 5

Gustatio

Een Italiaan lijkt wellicht een weinig opwindende keuze voor een lijstje van goede vegetarische zaken, maar Gustatio – dat gerund wordt door een familie uit Rome – is niet zomaar een Italiaans restaurant. Hier eet je misschien wel de beste pasta van Groningen. Voor de vegetariër staan er maar liefst twaalf vegetarische pasta’s en gnocchi’s op de kaart. Dat zijn niet de klassiekers die je bij elke Italiaan kunt krijgen, maar gerechten als ravioli met provolone, sinaasappelschil, crème van asperges en parmezaan of medaglioni met pecorino, witlof, pijnboompitten, rozijnen en citroenzest. Heb je na het hoofdgerecht nog een gaatje over? Neem dan zeker de tortino, een warm chocoladetaartje met een smeltende kern dat nog lekkerder is dan het klinkt. Oosterstraat 3

Vive la Vie

Luxe dineren in een ongedwongen sfeer doe je bij Vive la Vie. Chef-kok Jeroen Sportel kookt volgens de Franse traditie, maar varieert met invloeden uit andere keukens. Je kiest niet van de kaart, maar wordt verrast met een menu van de dag van 4 tot 7 gangen. Voor een volledig vegetarisch diner – wel even melden bij reservering – draait Sportel zijn hand niet om. Hier krijg je geen gerechten voorgeschoteld waarbij het vlees is weggelaten of vervangen door groente; het zijn volwaardige en creatieve vegetarische kunstwerkjes met bijpassende wijnen. Wees voorbereid op jaloerse blikken van tafelgenoten die een menu met vlees en vis hebben gekozen. Twijfel je tussen 4 of 5 gangen? De kaasliefhebber raden we aan om voor de tweede optie te gaan, want dan krijg je een fijne selectie Franse kaasjes voorafgaand aan het nagerecht. Oosterstraat 39

Pernikkel

Foto: Pernikkel

Toen we een kleine drie jaar geleden een lijst met tips voor vegetarische restaurants samenstelden stond Pernikkel daar ook al in. Maar de zaak verdient het om ook nu weer genoemd te worden. De zoete aardappelburger hier is namelijk ongeëvenaard in de stad en dat voor minder dan een tientje. Er  staan twee vegaburgers en drie vaste vegetarische gerechten op de kaart, die je zowel tijdens de lunch als het diner kunt bestellen. Daarnaast is er een wekelijks wisselend vegetarisch hoofdgerecht dat elke keer weer origineel is. Je kunt hier ook borrelen met een vegan plank of een kaasplank, zodat je als vegetariër op elk moment van de dag goed terecht kunt bij Pernikkel. Aweg 2

Achterwerk

Hippe vegetariërs en vegans gaan naar Achterwerk. Het restaurant heeft een bijna geheel plantaardige kaart met hier en daar een gerecht met vlees of vis. Hier geen gevulde paprika’s of falafel, maar geroosterde flespompoen met kruim van hazelnoot, jus van gepofte knoflook en crème van miso of gerookte aubergine met pittige kroepoek en crème van koriander, munt en limoen. Doordat het restaurant achterin nachtclub OOST zit is de sfeer een tikkie underground: er zijn geen ramen en de route er naartoe is kruip-door-sluip-door. Tijdens ons recente bezoek hadden we wel wat aanmerkingen op dit nog jonge restaurant, maar de vrolijke experimenteerdrang vonden we een pluim waard en doet vermoeden dat Achterwerk wel eens kan uitgroeien tot een vegetarian favourite in Groningen. Oosterstraat 13a