Recensie: Asia Today

Samengevat
Sfeer
7.5
Eten
6.5
Bediening
6
Prijs-kwaliteit
7
6.8

Zin in Aziatisch eten, maar wil je je niet beperken tot één keuken? En mag het geen wokrestaurant zijn? Dan is  Asia Today in de Nieuwe Ebbingestraat het antwoord. Maar is het ook een aanrader?

Sfeer

Lastig dilemma voor de restauranteigenaar: als je eten serveert uit uiteenlopende Aziatische landen, welke stijl kies je dan voor je interieur? Bij Asia Today werd het een combinatie van Westers hip met een snufje Oosterse mystiek. We zien baksteenbehang waarop een stalen raam is bevestigd met jungleprint erachter, her en der wat Boeddhabeelden en veel taupe: vloer, stoelen, muur. Dat geeft een leuk resultaat. Jammer alleen van de geplastificeerde menukaarten, die we associëren met goedkope afhaalzaken. Ook opvallend: de top 40-hits die gedraaid worden passen  niet echt bij de sfeer.

Eten

Tot vijf jaar geleden heette deze zaak Golden Palace en was het een Chinees-Thais restaurant. Het afhaalrestaurant, te bereiken via de zij-ingang, heet nog steeds zo. Maar eigenaar Robert Wu wilde meer smaken van het Aziatische continent serveren en doopte zijn tent om tot Asia Today. Op de menukaart zien we naast Chinese en Thaise gerechten ook Japans, Vietnamees en Indonesisch eten staan. A la carte bestellen is een optie, maar wij gaan voor het shared dining-menu: 1 voorgerecht, 2 hoofdgerechten en 1 nagerecht per persoon, om samen te delen.

Althans, dat is de theorie. In de praktijk blijkt dat niet alle voorgerechten even geschikt zijn om te delen. De dim sum-mix bestaat uit slechts drie hapjes, die we dan maar door de helft snijden. Veel verschil proeven we niet tussen Vietnamese loempia, Japanse gyoza en Chinese sieuw mai: het is gefrituurd deeg met weinig vulling en de chilisaus overstemt alle smaak. De flensjes met geroosterde eend hebben we ook wel eens beter gehad. De eend zelf is oké, maar de flensjes zijn nog deels koud en stijf. We krijgen er dungesneden bosui en komkommer bij om ze te vullen, plus een schaaltje zoete hoisinsaus.

De hoofdgerechten maken deels een positievere indruk. De varkenshaas met gedroogde chilipepers en anijs-achtige Thaise basilicum is prima, evenals de kip met cashewnoten in sojasaus. Vaak worden hete gerechten zozeer naar de Nederlandse smaak aangepast dat alle pit er uit is verdwenen, maar hier hebben ze niet te zuinig gedaan met de pepers. Ik bijt op een gegeven moment op zo’n venijnig pepertje dat ik snel een paar happen rijst naar binnen moet werken om te blussen.

In de groene curry met kip komen de kenmerkende smaken van laos, citroengras en djeroek poeroet te weinig naar voren, en de Thaise aubergines die de kaart beloofde kan ik er niet in ontwaren. Het enige vegetarische gerecht op tafel, gebakken aubergine met szechuanpeper, is voorzien van een wel erg heftig zout sausje. Geen succes, vinden tafelgenoot en ik.

Het dessert is ook niet bedoeld om te delen, want we krijgen allebei een eigen kommetje. In dat van mij zit kokosijs met erbij ‘verse noten’, aldus het menu. ,,Wat zijn dat?”, vraagt tafelgenoot zich af. Het blijken gewone ongebrande noten te zijn, een mix van cashews met een enkele pecannoot en hazelnoot. Weinig spectaculair, maar het ijs is goed. Tafelgenoot is voor het ‘Japanse ijsassortiment’ gegaan, een bolletje zwart en een bolletje geel. Zwart moet sesamijs zijn, gok ik, maar we proeven het er niet aan af. Dus vragen we het na: zwart is inderdaad sesam, geel yuzu. Daar moet de maker toch beter z’n best op doen, want de uitgesproken smaak van de Japanse citrusvrucht halen we er ook niet uit.

Bediening

Het is rustig vanavond, dus onze gastvrouw kan het makkelijk alleen af. Ze lijkt er alleen weinig lol in te hebben: er komt geen woord méér uit haar dan strikt noodzakelijk en aan oogcontact doet ze ook niet. Tafelgenoot en ik moeten er een beetje om lachen, zo wonderlijk komt het over. Ze neemt onze bestelling op en komt die brengen, maar verder zien we haar niet. Om een tweede drankje moeten we zelf vragen en wanneer we na het dessert nog een tijd blijven zitten wordt ons ook niets meer aangeboden.

Kans op een tweede bezoek

Het shared dining-concept is leuk, zo kun je met je tafelgenoten veel verschillende gerechtjes proberen. Maar de uitvoering kan beter: zeker voor Thais eten gaan we liever naar een goede Thai in de stad en de stuurse bediening nodigt ook niet uit om terug te komen.

 

praktische info

Nieuwe Ebbingestraat 74
www.asia-today.nl
Prijs driegangen shared dining-menu €24,50