Recensie: Dokjard

Gelegen aan de kont van het Noorderplantsoen, in een bocht waar je zo weer uit vliegt, is dit een plek die wellicht niet top of mind is. Toch trekt Dokjard wel degelijk de aandacht, want: brouwerij en bistro? Dat klinkt als een plek waar we even op de rem gaan en ons laten verwennen met lekkere huisgebrouwen biertjes en bistro hapjes.

Sfeer

Met de sfeer zit het wel snor. Dokjard is gevestigd in een oud pakhuis met een lange (culinaire) historie. Sinds Kaap Noord er met de Noorderzon vertrok, heeft het pand een flinke opfrisbeurt gekregen. Donkerbruin hout werd fris grijs geverfd, de muren kregen een lik wit of werden afgebikt zodat de kale bakstenen zichtbaar werden. De grote ronde haard met bank in het midden van de zaak is gebleven: een slimme zet, want het zit hier prima met een drankje voordat je aan tafel gaat.

Wij hebben een tafeltje aan het raam, dat aan de ene kant uitkijkt op de schepen in de Noorderhaven en aan de andere kant op de brouwketels waarin de eigen biertjes van Dokjard liggen te gisten. Het is hier prettig toeven.

 

Eten

Dokjard heeft een lekker overzichtelijke kaart met daarop voor ieder wat wils. Het overzicht zit hem ook in het ontbreken van sterretjes, v-tjes en andere sidenotes. “Hiermee hopen we dat mensen een keuze maken die gebaseerd is op waar ze op dat moment zin in hebben. Niet zozeer omdat het vegetarisch of juist vlees is. Zo komt het misschien ook wat vaker voor dat een carnivoor toch voor een vegetarische optie gaat”, vertelt de gastheer aan onze tafel. Bestellen waar je zin in hebt, dat klinkt ons als muziek in de oren.

Laten we maar eens beginnen met een glaasje cava.

steak tartaar – kwarteleierbal – tomasu sojasaus – avocado crème – tempura – rettich – sesam – wasabi

Daarbij eet ik een steak tartaar waarvan mijn tafelgenoot zich nog even serieus afvraagt of dit een vegetarische variant betreft. Maar nee, een tartaar van vlees dus. Met daarbij een voortreffelijke, crunchy kwarteleierbal. Voor het hoofdgerecht kies ik de vangst van de visserman. Vandaag heeft de visserman een snoekbaars gevangen. Daarbij komt gegrilde venkel, enoki (paddenstoelen), gele biet, hennepzaad en miso beurre blanc. We bestellen frites met rozemarijn mayo on the side. De vis was perfect gegaard, net glazig af, en combineerde erg goed met de groentjes en de saus. Al begrijp ik de toevoeging van hennepzaad, behalve dat het blijkbaar erg gezond is, niet zo goed.

Enfin, na dit smakelijke hoofdgerecht zijn we nog wel in voor een toetje. Voor mij het huisgedraaid specerijen-ijs met sesam, gepofte rijst, boerenkool, kurkuma, kardemom en dulche de lèche. Voor mijn tafelgenoot de friandises, een selectie lekkers bij de koffie, homemade door chef Lollinga. Het ijs had wat mij betreft nog wel wat meer pit, vet en zoet mogen hebben. Het smaakte nu naar een ‘verantwoord’ alternatief op dat romige specerijen-ijs waar ik me zo op had verheugd. Maar goed, het mag de pret zeker niet drukken. Misschien was ‘ie wel vegan. We zullen het nooit weten, want bij Dokjard kies je immers gewoon waar je zin in hebt.

Friandises en een glaasje dessertwijn.

Bediening

Uiterst vriendelijk. Het personeel weet wat jij eet en drinkt en kan daar goed uitleg bij geven. Onze gastheer heeft daarnaast ook nog eens goed gevoel voor humor.

In een notendop

We hebben hier een partij zitten genieten. Wat een knusse, warme plek. Heerlijk eten en gezellige drankjes. De bediening was top. Losjes, geestig en tegelijk ook vakkundig.

 

praktische info

Noorderhaven 63
www.dokjard.nl
Prijs 5-gangen ik wil/kan niet kiezen menu: €59