Recensie: Toet

Samengevat
Sfeer
7
Eten
7
Bediening
8
Prijs-kwaliteit
8
7.5

Op een select aantal zaterdagavonden organiseert dessertcafé Toet een zevengangen dessertdiner, geïnspireerd door het Spaanse restaurant Espai Sucre. Zeven keer een dessert? Daar moeten we bij zijn.

Sfeer

Bij Toet is het alsof je binnenstapt in de vrolijke keuken van je plattelandstante. Zo ver als het oog reikt zie je kleuren, bloemen, ruitjes. Een bonte bedoening, maar wel verfrissend als je het afzet tegen de vele bruine cafés en hippe industriële tenten. Beneden hebben we zicht op de keuken waar de bakresultaten ons al verleidelijk aanstaren, maar voor het diner worden we doorverwezen naar boven. Hier is een gezellige eetruimte ingericht, die een beetje doet denken aan de keuken van een schoon studentenhuis voor meisjes-meisjes. Kleuren, bloemen en natuurlijk ruitjes. Er is gekozen voor lange tafels, wat altijd een riskante zet is. Je kunt nieuwe mensen ontmoeten die vrienden worden of waar je op zijn minst een leuke avond mee kunt hebben, of je wordt naast een paar chagrijnen gezet die je avond verpesten.

20160305_215307[1]

Eten

Als je net een streng dieet bent gaan volgen kun je beter niet verder lezen, want hier gaar we… We worden welkom geheten met stukken chocola van Tony Chocolonely en bevroren druiven (zo simpel, maar op een hete zomerdag het proberen waard). Wist je trouwens dat de ongelijke en moeilijk te verdelen repen van Tony staan voor de ongelijkheid in de wereld? Heerlijk, een diner waarbij chocolade alleen nog de amuse is, want daarna volgt pas de eerste gang: in rode wijn gestoofde peertjes met amandelkoek. Het peertje is perfect gaar en behoeft geen mes, en de amandelkoek – die van zichzelf een tikje aan de droge kant is – wordt vooral heerlijk als hij eerst even in de rodewijnsaus heeft geweekt.

De tweede gang is chocoladefondant, of lavacake, of een taartje met lopende vulling: het gerecht kent vele namen en iedereen wordt er vrolijk van, helemaal als je de fondant van Toet krijgt voorgeschoteld. Stiekem had ik al gehoopt dat dit een van de zeven gangen zou zijn. De cake is flink ongaar en dat is in dit geval een goede zaak. Een klein beetje cake aan de buitenkant en binnenin een stomende vijver van chocolade, met in het hart een verrassing van witte chocolade.

De derde gang is ook een publieksfavoriet, maar dan wat minder complex: crumble van rood fruit met een bolletjes vanille-ijs. De crumble is lekker warm, knapperig en smaakvol en het ijs mengt goed met de zurige smaken van de meeste rode vruchten. Tot nu toe zijn wij zeer tevreden en blij dat we vanavond geen spruitjes hoeven te eten.

wp-1457645190681.jpeg

Jammer dat de vierde gang zo knullig is: een fruitboeket dat op een kinderfeestje thuishoort. Een vaas vol lange satéstokken met een paar treurige stukjes fruit eraan geregen, en wat dipsausjes voor erbij. Een paar stokken hebben de eer om een choco-dadelbol te dragen. Best lekker hoor, en een frisse gang tussen de taarten door is een goed idee, maar dit mag een stuk smaakvoller en creatiever,

De volgende gang is een stuk beter: een hartige taart van zanddeeg met gekarameliseerde knoflook en geitenkaas. Ik hoor je denken, knoflooktaart NA de chocoladefondant? De eigenaresse van Toet legt uit: ze merkt dat mensen meer eten als ze eerst de zoete en vervolgens de hartige gangen krijgen. Na veel zoet heb je behoefte aan hartig. Ik kan haar geen ongelijk geven, want wij storten ons enthousiast op de taart, die een heerlijke kruimelige korst heeft en een flink aanwezige knoflooksmaak.

De zesde gang is helemaal een blijde verrassing, want onbewust snakten we hiernaar: de kaasplank. Twee jonge kaasjes, een geitenkaas met honing, een stokoude brokkelkaas waar geen schaaf meer doorheen kan en voor de liefhebber een behoorlijk blauwe schimmelkaas met mangochutney. Stokbroodjes erbij, en we kunnen bijna niet ophouden met smeren en snijden totdat er alleen nog wat randjes op de houten plank overblijven.

De kaasplank heeft erin gehakt en we zitten behoorlijk vol. Daarom is de afsluiter meer dan welkom: een bolletje sorbetijs met meringue. Friszoet met een bite, en een goede afsluiter van een mooi gebalanceerd dessertmenu met slechts één echte teleurstelling.

wp-1457645245474.jpeg

Bediening

Onze gastvrouw, we gokken dat ze één van de eigenaresses van Toet is, leidt ons op een vriendelijke manier door de avond. Ze staat open voor een praatje, maar blijft niet plakken. Bij elke nieuwe gang krijgen we een korte uitleg en wordt de mogelijkheid geboden er een bijpassende wijn bij drinken. Ook fijn: de chocolaatjes en druiven die we als voorafje kregen blijven liggen wanneer de zoete gerechten opgediend worden, zodat we hier tussendoor van kunnen blijven snacken. We komen niets tekort, en ik vind het knap dat de paar aanwezige medewerkers weten te laveren tussen bakken, borden opmaken en bedienen.

Kans op een tweede bezoek

Dit was al mijn tweede bezoek: anderhalf jaar geleden schoof ik al eens aan bij het Toet-diner. Inmiddels is het een nieuwe traditie geworden met een vriendin, dus over een jaar zal ik weer reserveren. Dan hoop ik wel dat het menu wat meer wijzigingen heeft ondergaan, want zeker de helft van de desserts waren een herhaling van het diner van achttien maanden terug.

 

PRAKTISCHE INFO

Gedempte Zuiderdiep 85
www.toet.nu
Zevengangendiner €29,95