5 x kookboeken van Groningse auteurs

Van 10 tot en met 18 november is het Kookboekenweek: een prima excuus om nog een kookboek aan je collectie toe te voegen. Hulp nodig met kiezen? Doe eens lekker chauvinistisch en koop een van de boeken uit het lijstje hieronder, allemaal van Groningse auteurs.

Lekker Gronings

Dit gloednieuwe kookboek – het werd afgelopen zaterdag gepresenteerd bij boekhandel Van der Velde – bevat 40 recepten met streekproducten uit Groningen. Auteur Hans Donderwinkel werd bij het ontwikkelen van de recepten geholpen door lokale koks. Dat leverde niet alleen maar typisch Groningse gerechten op: er staat bijvoorbeeld ook een recept voor Syrische kip in. In het boek komen ook voedselproducenten uit de regio aan bod.

 

Stamppotbijbel

Kok Werner Drent legde zich helemaal toe op een oer-Hollands gerecht: stamppot. Hij ontwikkelde onder meer een stamppot-eierbal, is meervoudig wereldkampioen stamppot koken en bracht diverse stamppot-kookboeken uit, waarvan de Stamppotbijbel de meest recente is. Er staan recepten in voor klassiekers als stamppot boerenkool en hutspot, maar ook moderne varianten zoals komkommer-muntstamppot met frambozen, zeekraalstamppot met gamba’s en stamppot-kroketten. Met meer dan 200 recepten kun je het hele jaar stamppot eten.

 

Fris Frituren

Uitgekeken op patat en frikadellen? Angela Prins laat in haar kookboek Fris Frituren zien wat je nog meer met je frituurpan kunt klaarmaken. Van gefrituurde zoute haring tot cannoli met ricotta, van schelviskroketjes tot gefrituurde ananas: je kunt het zo gek niet bedenken of het is wel te frituren. En omdat je als Groninger natuurlijk niet heen kunt om ons favoriete gefrituurde gerecht, staat er ook een recept in voor eierballen.

 

 

Saakje’s zoete bakboek

Saakje Visser is beter bekend als Saakje het Bakmeisje en dat vertelt je alles wat je moet weten over haar kookboek. In Saakje’s zoete bakboek vind je recepten voor meer dan honderd zoete baksels, plus vier menu’s voor gelegenheden: een kinderfeestje, trouwfeest, picknick en ’troosteten’. Visser volgde een opleiding in Product Design en dat zie je aan haar recepten, die niet alleen lekker zijn, maar ook aantrekkelijk vormgegeven.

 

Maak van de noot een deugd

Altijd fijn om op de plank te hebben in deze tijd van het jaar: een kookboek vol recepten waarin je kruidnoten gebruikt. De Groningse journalisten Marije Sietsma en Karin Sitalsing peuterden recepten voor onder meer kruidnotenlikeur, toast met pepernotenpaté, kruidige gehaktballen en kruidnoottiramisu los bij bekende koks. Dankzij vormgeefster Helga de Graaf is het boek ook nog eens een plaatje om te zien: het won een Gourmand Award voor het mooist geïllustreerde kookboek ter wereld.

 

Bonusboek: Het Heerlijke Noorden

Geen kookboek, maar een culinaire streekgids is Het Heerlijke Noorden van Jacques Hermus. De restaurantrecensent van Dagblad van het Noorden stelde op basis van jarenlang culinair speurwerk in Groningen, Drenthe en Friesland een overzicht samen van bezoekwaardige restaurants, culinaire winkeltjes en voedselproducenten. Toch liever een kookboek? Hermus is ook auteur van Het Wildkookboek en Het Wilde Eten.